Afspraken over veilig RIB’s op Nieuwe Maas

0

Havenmeester René de Vries van het Havenbedrijf Rotterdam heeft maandag 17 maart afspraken gemaakt met vier bedrijven die vaartochten aanbieden met snelle motorboten op de Nieuwe Maas. Het gaat om Dolphin Maritime Netherlands, Ron Meijer Marine Services, Stichting Offshore Events en Wielders Management. De afspraken hebben betrekking op de veiligheid en orde op het water. Op de hoofdvaarwegen in Rotterdam geldt immers geen snelheidslimiet. De boten halen snelheden tot 100 kilometer per uur.

 

Havenmeester René de Vries en Ron Meijer hebben samen met drie andere ondernemers afspraken gemaakt over snelle motorboten op de Rotterdamse hoofdvaarwegen. (foto Roy Borghouts)

De snelle motorboten worden ingezet om beroepsmatig mensen te vermaken. Het gaat vooral om RIB’s (Rigid-Hulled Inflatable Boat). Het Havenbedrijf noemt het een goede zaak dat het havenwater ook wordt gebruikt voor recreatie. Daarom ondersteunt het ook activiteiten op het gebied van de cruisevaart voor zowel zee- als binnenvaart. Maar het wil de komst van de nieuwe gebruikers wel beheersbaar houden en de veiligheid zo goed mogelijk waarborgen.

Verantwoordelijk gedrag
De afspraken die gemaakt zijn, gaan vooral over de status van het vaartuig en de uitrusting, de bemanning en het vaargedrag. ‘De bemanning moet zich verantwoordelijk gedragen als goed vaarweggebruiker. Vaartuigen moeten bijvoorbeeld aan de goede zijde van het vaarwater varen en in geen geval hinder veroorzaken of andere vaarweggebruikers in gevaar brengen. Ook het gebruiken van hek- of boeggolven van binnenvaartschepen vanwege de spectaculaire gevolgen zijn uit den boze’, aldus havenmeester René de Vries. De maatregelen gelden alleen voor de Rotterdamse hoofdvaarwegen. Recreatievaart is niet toegestaan in de havenbekkens.
De afspraken zijn gemaakt voor de duur van een jaar. Dan evalueren partijen of ze werken en de ingeslagen weg zal worden voortgezet.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.