Afspraken over aanpak Lekkanaal

0

Minister Schultz van Infrastructuur en Milieu heeft vandaag met de provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein een intentie tot samenwerking ondertekend voor de herinrichting van het gebied Lekkanaal en bedrijventerrein Het Klooster.

“Dit kabinet zet zich in voor een betere bereikbaarheid van Nederland over water. We investeren in een van de drukst bevaren knooppunten. Dit is echt een ontzettend slim idee,” aldus minister Schultz. Gedeputeerde J.W.R. van Lunteren van de provincie Utrecht en wethouder A.W. Kolff van de gemeente Nieuwegein beaamden dat de partijen elkaar nodig hebben om tot goede resultaten te komen. De wederzijdse belangen van de partners zijn vastgelegd in een bestuursovereenkomst.

Vaarwegen beter benutten
Meer dan tweederde van de goederen die jaarlijks via de Rotterdamse haven ons land binnenkomen, wordt door de binnenvaart vervoerd naar economische centra in en buiten Nederland. “Hoe beter je de vaarwegen benut, hoe meer je de A2, A12 en A20 kunt ontlasten.” Dat zei de minister bij de ondertekening.
Voorspelbare reis- en passagetijden van sluizen zijn daarbij van groot belang. Daarom stimuleert het ministerie van Infrastructuur en Milieu niet alleen het beter benutten van de bestaande vaarwegen, maar investeert het ook in de uitbreiding van Prinses Beatrixsluis. Rijkswaterstaat Utrecht bereidt daar de komende jaren de aanleg van een derde kolk voor. De extra kolk moet de wachttijden voor de sluis verminderen of doen verdwijnen.

Containerterminal
Minister Schultz van Haegen heeft in februari van dit jaar de voorkeursbeslissing genomen na het bereiken van een overeenstemming met de regionale partners, provincie Utrecht en de gemeente Nieuwegein, over de gezamenlijke aanpak van het gebied rondom de sluis. “Want”, zei de minister, “de projecten die in het gebied rondom het Lekkanaal lenen zich goed voor een gebiedsgerichte aanpak. Het is een dynamische omgeving waar in de nabije toekomst veel gebeurt.”
De provincie Utrecht wil graag een containerterminal aanleggen en de gemeente Nieuwegein ontwikkelt bedrijventerrein Het Klooster. Het gebied ligt in de driehoek tussen de Lek, het Lekkanaal en het Amsterdam-Rijnkanaal.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.