Aanvaring zeiljacht en binnenschip

0

Ten noorden van Lelystad voeren zondag 9 mei omstreeks 11.30 uur voeren een zeiljacht en een binnenvaartschip op het IJsselmeer frontaal tegen elkaar. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor maar beide schepen liepen schade op. Tegen de schippers werd proces-verbaal opgemaakt.

Het zeiljacht kwam vanaf het Ketelmeer en voer net boven de elektriciteitscentrale van Lelystad frontaal tegen een met zand geladen binnenschip. Bij het verhoor door de Waterpolitie bleek dat beide schippers niet goed hadden opgelet. Tijdens de aanvaring stond aan boord van het zeiljacht niemand aan het roer. Een 59-jarige man was in de kajuit om koffie te zetten en een 42-jarige vrouwelijke opvarende las een boek in de kuip van het schip.
De 47-jarige schipper van het binnenvaartschip verklaarde tegenover de Waterpolitie dat hij het zeiljacht ineens op zich af zag komen toen het al tot op ongeveer 100 meter was genaderd. De schipper dacht nog dat het jacht overstag zou gaan of net voor langs zou passeren. Hij heeft echter niets gedaan om een aanvaring te voorkomen. Bij deze verklaring kunnen vraagtekens gezet worden omdat het zeiljacht niet onder zeil voer maar op de motor.
Het jacht had zware schade aan het voorschip opgelopen maar kon zijn reis voortzetten. De boeïng van het voorschip van het binnenvaartschip had flinke krassen opgelopen door het anker van het zeiljacht.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.