- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwbouwThalassa van mythologie naar realiteit

Thalassa van mythologie naar realiteit

- Advertentie -

Delen

Mts Thalassa is een gerenommeerd model ofwel het coëfficiënt van draagvermogen versus snelheid dat in hoogte wedijvert met kanaalbruggen. Compleet geleverd door Rensen-Driessen Shipbuilding BV, als casco gebouwd in Orsova en door Dolderman tot schip gerealiseerd, geven dit type moneymaker kwaliteit evenals een gracieuze lijn en stijl. Loepzuiver, strak tot onder de platen, ogenschijnlijk zonder spanten met modern eigentijdse inrichting en in de verf als een schilderstuk, maken de Thalassa hartveroverend!

Het is laat in de middag aan de Dordtse Kalkhaven als een charmante dame zich vrijdag 26 juli losmaakt uit het grote gezelschap. Het is Jasmine Maes De Wilde die de fles champagne bruisend tot overgave dwingt, begeleid door: "Ik wens u en bemanning goede vaart en doop u met de naam Thalassa." Een donderend applaus! De zon verschuilt zich achter een mast vol vlaggen, waaronder die van charterraar STETRA in Ludwigshafen. Hierna spoedt het gezelschap zich naar de gastvrijheid van Café Merz voor speeches, toost, buffet en verkoeling.

Leerproces
Het zijn Stefan Maes en Jasmine De Wilde uit Brecht die als eigenaar van de Thalassa te boek staan. De start in de maritieme business heeft het echtpaar al even achter de rug. Reeds drie Orsovaar-schepen liet Stefan via George Rensen bouwen en bij deze vierde trekt Wim Driessen aan de touwtjes. Driessen bracht de afbouw onder bij Dolderman en schakelde Henk de Vries in om bouwondersteuning te verlenen aan Stefan Maes. In het voortraject nam Rensen- Driessen de bestaande Thalassa in en leverde dit schip aan Arjan Leenman die er inmiddels als Initia mee vaart.

Stefan: "Wij wilden een 110 x 11,45 meter tanker, opnieuw via Rensen-Driessen, bij Dolderman afgebouwd, door Hoogendoorn ingetimmerd en als voortstuwing een ABC. Et voilà: hij ligt er, met dank aan alle medewerkenden, met name projectleider Dick Alblas, die weet waar het langs gaat en een bijzonder ‘merci’ aan Henk de Vries die mij als een tankvaartmentor heeft geadviseerd in uitvoering.”
“Het schip is snel en professioneel afgebouwd. Zelf hebben we met onze bemanning zo veel mogelijk bijgedragen. Een schip laten bouwen is altijd een vermoeiende, niettemin enerverende ervaring. Materiaal en equipment maar ook wetgeving verandert zo snel dat het een leerproces blijft. Ook leer je onder andere respect hebben voor de vakmensen die enorm hard werken aan jouw schip!"

Klasseschip
Achteromkijkend is Stefan trouw aan leveranciers en materiaal met wie hij een positieve ervaring heeft. Behalve John Deere als generator en een C18 Caterpillar voor het pompbedrijf duikt er betreffende voorstuwing geen ander merk op in zijn carrière dan ABC. Logisch dus!
De onmiskenbare compressiedreun van de 6-cilinder wordt getackeld met extra isolatie en zogenoemde ontdreuningsplaten in de luchtschachten. De motor is afgesteld op 1500 pk en hield zich gedurende de proefvaart muisstil! De onderwater-equipment is van De Waal Werkendam, volgens Stefan een ’topfirma’.
Hoogendoorn timmerde zich met een hoogglans witte lessenaar en schitterende woning in de bewondering van de bemanning. Aan indeling en uitvoering van het interieur hangt het naamkaartje van ervaringshobbyiste Jasmine Maes De Wilde. De Kampers-stuurhut verheft zich op een kolom met Radio Holland-apparatuur tot een fraaie comfortabele cockpit. Het Hoveko-ladingsysteem voor acht ladingtanks en een gelijk aantal deepwell-pompen is door EMS aangesloten. EMS is de firma met ‘minimale input en maximale output’ en heeft tevens de elektrische installatie gerealiseerd.

(foto’s Johan de Witte)

Overigens, onder auspiciën van Lloyds werd de proefvaart gekenmerkt als één met klasse en is Thalassa niet langer mythologisch, maar realiteit!
MarFlex In 1980 repareerde MarFlex maritieme ladingpompsystemen en verhuurde mobiele pompen vanuit de achtertuin. Voor de generatie dubbelwandige schepen met grotere holte waren zelfaanzuigende pompen niet langer geschikt. Marflex specialiseerde zich in deepwell-pompen. Sindsdien ontwikkelt, produceert en onderhoudt MarFlex elektrisch aangedreven deepwell-pompsystemen en hydraulisch aangedreven portable pompsystemen voor de maritieme en offshore sector.
Van ontwikkeling en engineering tot installatie aan boord, standaard binnenvaartconfiguraties evenals complexe offshore installaties, is MarFlex met inmiddels meer dan 12.000 geïnstalleerde pompen marktleider en een betrouwbare partner wereldwijd. Het hoofdkantoor en de productieplant zijn gevestigd in Oud-Beijerland. MarFlex heeft nevenvestigingen in Singapore, Rusland, China en Brazilië. Eindproducten van Marflex zijn klantspecifiek, onder andere door de lengte van de pomp omdat elk schip een unieke holte heeft.

(Johan de Witte)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -