Gemiddeld een uur of vijf per dag zit hij in zijn hobbyschuurtje. Daar maakt Lammert Schothorst, de onlangs gepensioneerde bedrijfsleider afbouw van Groningen Shipyard, houten speelgoed. Uniek en robuust speeltuig, gemaakt van afvalhout. Het speelgoed dat hij maakt, geeft Lammert weg. Aan jeugdige familieleden en basisscholen en peuterspeelzalen in zijn woonplaats Harkstede en omgeving.
DE HOBBY VAN….Lammert Schothorst
Het hooguit 12 vierkante meter grote schuurtje is goed gevuld. Met werkbanken, kastruimte, materialen en houtbewerkingsmachines. “Neem deze”, wijst Schothorst op een elektrische figuurzaag. “Bij mijn afscheid van Groningen Shipyard kreeg ik een waardebon, te besteden bij een doe-het-zelfzaak. Daar heb ik deze machine van gekocht.” Bij het op en neer gaan drukt de zaagarm op een kleine blaasbalg, die het zaagsel bij het zaagje wegblaast.
Afvalhout
Schothorst bouwt onder meer auto’s, helikopters, vliegtuigen, maar ook poppenboxen, poppenhuizen, speelgoedgarages en zelfs al eens een stoomtrein, compleet met wagons. Hij maakt het van afvalhout dat hij krijgt. In eerste instantie uit de timmerwerkplaats van scheepswerf Van Diepen, de voorganger van Groningen Shipyard waar Schothorst 32 jaar werkte. Later kreeg hij kisten van Stork, het bedrijf waar hij na het faillissement van Van Diepen zeven jaar in dienst was. “En nu mag ik het halen bij Tischlerei und Alubau Wessels in Haren (Ems), een paar kilometer over de grens bij Ter Apel”, vertelt de voormalig bedrijfsleider afbouw.
Lammert Schothorst aan het werk in zijn goed gevulde en geoutilleerde hobbyschuurtje. (foto Jan Johan ten Have)
Wessels is een van de vaste onderaannemers waarmee Schothorst voormalige werkgever veelal samenwerkt. Bij de overname van de werf door de huidige eigenaren Christian Hochbein en Daniël Gausch werd Schothorst – toen werkzaam bij Stork – gevraagd om terug te komen. Hoewel hij nog maar een paar jaar te gaan had tot zijn pensioen, besloot Lammert in te gaan op het verzoek van zijn voormalige collega Hilbrand Guikema. Van de nieuwe eigenaren kregen Guikema en Schothorst de opdracht de zaak weer op de rails te zetten. Schothorst nam daarbij onder meer de contacten met onderaannemers voor zijn rekening, waarbij hij een goede relatie met Wessels opbouwde.
Bij de wederopbouw van de Waterhuizer werf lag voor de afbouw de focus op planning. “Datum is datum”, zegt Schothorst. “En in relatie tot de onderaannemers geldt dat wij projecten met elkaar uitvoeren. Elk betrokken bedrijf moet zich inzetten om de planning te halen. Het kan niet zo zijn dat bij vertraging de verantwoordelijkheid bij de werf wordt gelegd. Het kan iedereen een keer overkomen dat iets wat langer duurt; dan moet je er met elkaar voor zorgen dat je de verloren tijd weer inhaalt.” In optimalisering van dit proces lag voor Schothorst de laatste jaren van zijn werkzame leven de uitdaging.
Cadeau
Nu hij gepensioneerd is, ligt zijn uitdaging in het spelen van toneelstukken en het maken van robuust, mooi speelgoed. Voor dat laatste krijgt hij niet alleen het hout cadeau. De bandjes om de wielen van houten speelvoertuigen maakt hij van gebruikte O-ringen die uit hogedrukpompen voor rioleringsinstallaties komen. En onlangs kwam zijn schoonzoon langs met een hele mooie partij verf. “Op waterbasis uiteraard; het moet wel geschikt zijn voor kinderen om mee te spelen”, zegt Schothorst.
“Vrijwel alles wat ik gebruik voor het maken van het speelgoed, krijg ik van familie, vrienden en relaties. Van een collega kreeg ik eens een hele lading bouwtekeningen voor houten speelgoed. Hij vertelde dat zijn vader ook altijd zelf speelgoed maakte, maar dat vanwege gezondheidsproblemen niet meer kon doen. Toen mocht ik de tekeningen hebben, dat is toch hartstikke mooi.”
Reorganisatie
Lammert Schothorst begon in 1998met het maken van houten speelgoed. “Bij Van Diepen had een reorganisatie plaatsgevonden en daar kwam ik nogal beroerd uit. Ik had iets nodig om de zinnen te verzetten, wilde een beetje klooien. Toen ben ik hiermee begonnen”, vertelt hij.
“Ik heb overigens altijd met heel veel plezier bij Van Diepen gewerkt. En ook de laatste drie jaar, onder Hochbein en Gausch, heb ik op de werf in Waterhuizen een geweldige tijd gehad.”
Klussen zit Schothorst in het bloed. Samen met zijn zwagers bouwde hij zijn eigen vrijstaande woning in Harkstede en ook alle woningen van betreffende zwagers. En later kwamen de kinderen, zowel de eigen kinderen als oomzeggers. Ook voor hen bouwden en verbouwden Schothorst en zijn zwagers huizen. “Ik vind het leuk om te doen, kan er mijn ei in kwijt.”
Hobbelmotorfietsen
Bijna al het speelgoed dat Schothorst maakt, geeft hij weg. Behalve hobbelmotorfietsen. “Die bouw ik naar een tekening van televisieprogramma Eigen Huis & Tuin. Daar ben ik wel een uur of veertig, vijftig per stuk mee bezig. Maar ik heb nu van bepaalde onderdelen triplex modellen gemaakt, dat scheelt wel wat uurtjes”, vertelt hij.
“Zo’n hobbelmotorfiets heb ik gebouwd voor mijn kleinkinderen en voor alle oomzeggers die een zoon hebben. Nu krijg ik er vaker vraag naar. Dan vraag ik een vergoeding voor het materiaal, want dat kost nogal wat. Ik zag overigens eens een keer een soortgelijke hobbelmotorfiets bij een winkel in Duitsland. Het was een zichtbaar minder robuust exemplaar dan die ik bouw en die moest 260 euro kosten. Dat vraag ik er uiteraard niet voor.”
Verder geeft hij al het speelgoed dat hij maakt weg. In eigen omgeving, maar ook aan de kleuterschool van de kleinkinderen van een collega van de toneelvereniging waar Schothorst al vele jaren als acteur op de planken staat. “Een stuk of vijftien voorstellingen per jaar en we trekken volle zalen”, zegt hij trots. En over het speelgoed: “Mijn dochter zei op een gegeven moment: ‘Hou nou maar op pa, ik kan het nergens meer kwijt.’”
(Jan Johan ten Have)