- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPrinses Máxima was wel toe aan een grote werfbeurt

Prinses Máxima was wel toe aan een grote werfbeurt

- Advertentie -

Delen

De Prinses Máxima heeft een grote werfbeurt ondergaan. Na negentien jaar dagelijkse trouwe dienst was het opleidingsschip daar wel aan toe. Talloze leerlingen van de Maritieme Academie Harlingen hebben de vaarpraktijk op het schip onder de knie gekregen met reizen in het ARA-gebied en tot ver in Duitsland.

In de zeven weken bij Scheepswerf Geertman in Zwartsluis kwam alles aan bod: van ankerlier tot motoren en ook een fris nieuw kleurtje. Maar ook onvoorziene zaken die je pas ziet als je aan het schip werkt. De drie bemanningsleden en de kapitein schuwen geen vieze handen; ze bikken en schilderen even hard mee.

De generator wordt nagekeken en gereviseerd. Ook binnen in het schip is onderhoud nodig: lekkende leidingen worden vervangen en diverse lampen vernieuwd. De hoofd­motoren krijgen een heel grote beurt en de voormast, die te veel speling heeft, wordt volledig nagelopen. Ook kabels en hydrauliek worden vervangen of hersteld. De hydraulisch cilinder van de stuurhut is verwijderd en vervangen.

Tot op de draad versleten

Het grote dak van de leslokalen en het leerlingenverblijf staat strak in de 2-componentenverf. Buitenboordafsluiters zijn vervangen. In de drie beunkoelers zijn nieuwe koperanodes geplaatst. De radarscanner mocht aan boord blijven, maar wordt later toch nog vervangen. Uiteraard is het onderwaterschip is schoongespoten én in de verf gezet.

Het meest opvallende in het onderhoudspakket is de ankerlier; die was door het intensieve gebruik tot op de draad versleten. De kettingen waren dunner, net als de kluis, bandstopper en ankerspil. De lier heeft het zwaar te verduren gehad; in nood bij bijvoorbeeld motoruitval is het immers een laatste redmiddel als een schip bij storm verwaait naar lagerwal. Elke leerling moet de procedure dus door en door kennen.

George Klos is sinds 2011 kapitein en instructeur op de Prinses Maxima. Hij zorgt voor de bemanning en leerlingen, maakt de planning en zorgt voor het reilen en zeilen aan boord. “Wij doen alles met de leerlingen samen.”

Nu vraagt iets anders om aandacht dan leerlingen. Ook hij ontkomt niet aan bikken en schilderen. “Het onderhoud was echt nodig. We varen elke schooldag. Er wordt intensief
gemanoeuvreerd met het schip; elke handeling wordt keer op keer geoefend met de leerlingen.”

4 millimeter weggesleten

Opvallend was dat het revisiebedrijf Van Wijk voor de ankerlier zei: “Hij is echt door gebruik zwaar versleten, dat zie je niet vaak. Van de schakels is wel 4 millimeter afgesleten.” Waar de ketting naar buiten loopt via de kettingkoker en kettingbak, is het staal daarom ook opgelast.

Ook de mast was gewoon versleten. Gaandeweg kwamen er dingen aan het licht die ook moesten worden aangepakt. Zo is de ringleiding voor het water volledig vervangen. “Er waren al regelmatig kleine lekkages”, aldus Klos. “Keer op keer lekkages is niet goed. Dan moet je alles openbreken.”

De cilinder van de hefinstallatie voor de stuurhut bleek ook vervangen te moeten worden. Verder kwamen er een nieuwe trackpilot en piloot van Alphatron, geleverd en geïnstalleerd door Snijder Scheepelectro, net als een nieuwe radar en weerstation. “Deze apparatuur is belangrijk voor de leerlingen; je moet in eerste instantie zelf kunnen varen, maar hoe de moderne apparatuur werkt moet je zeker mee geoefend hebben”, zegt Klos.

René Geertman (links) en George Klos overleggen in de stuurhut. (Foto: E.J. Bruinekool Fotografie)

Scheepswerf Geertman

Eigenaar René Geertman van Scheepswerf Geertman is de vierde generatie die het bedrijf leidt. Hij heeft onder andere werktuigbouwkunde gestudeerd en vroeger bij andere werven gewerkt. Vervolgens ging hij bij het familiebedrijf verder.

Ze zijn gespecialiseerd in complexe (schade)reparaties, hydraulische en elektrische stuurwerkinstallaties en scheepsverlengingen. Maar ook voor de inbouw van generatoren en de plaatsing van kopschroefunits en spudpalen ben je bij de Zwartsluise werf aan het goede adres.

Met een 86 meter lange dwarshelling, een 110 meter lange afbouwkade, een werkplaats met bovenloopkranen en twee grote torenkranen is veel mogelijk. Door de overname in 2022 van Scheepstechniek Drenth is alle kennis van hydraulische en elektrische installaties ook aanwezig.

De offerteaanvraag voor de Prinses Máxima was goed onderbouwd, met foto’s en meer. Scheepswerf Geertman gaf een prijsindicatie op, aangevuld met een ziens- en werkwijze. “Immers kom je met groot onderhoud vaak onverwachte zaken tegen, en soms vermoed je iets dat juist niet nodig blijkt te zijn”, zegt Geertman.

“Dit soort klussen vinden wij heel leuk. Het vraagt om veel kennis – en die is hier aanwezig. Het zijn mooie projecten, die om een goede samenwerking met de opdrachtgever vragen.” Kuipers Maritiem Service (KMS) heeft vanaf het begin meegelopen als specialist en adviseur namens de Maritieme Academie Harlingen.

Tevreden

Klos is heel blij dat Scheepswerf Geertman bij de aanbesteding uit de bus kwam. “Vooral de enorme vak­kennis en het geweldige team dat voor je klaar staat en dat ook nog eens fijn en communicatief samenwerkt, is heel plezierig.”

Geertman zegt zelf: “We doen alles behalve nieuwbouw en dit zijn heel complexe maar leuke projecten.” De werf heeft dertig vaste medewerkers met als aanvulling daarop een grote pool zzp’ers en toeleveranciers. “Hier in Zwartsluis heb je echt alles bij de hand voor de scheepsbouw.”

Door Evert Bruinekool

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -