- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekWat moet ik met de Stoffenlijst ADN(R) 2009?

Wat moet ik met de Stoffenlijst ADN(R) 2009? [Veilig & Vast]

- Advertentie -

Delen

Er blijken nogal wat vragen te leven over de verklaringen die door de classificatiebureaus moeten worden afgegeven in relatie tot de te vervoeren stoffen. Op basis van het ADNR (8.1.2.3 g) moet door een classificatiebureau een verklaring worden opgesteld waarin alle stoffen staan vermeld die het betreffende schip mag vervoeren. Dit staat in 7.2.2.8.3.

Het doel hiervan is niet om een classificatiebureau een kopie van de tabel C te laten afgeven. Zij moeten namelijk aan de hand van de gegevens van materiaal en coating van de ladingtanks, de laad- en losleidingen, de gasverzamelleidingen, de afsluiters en alles wat met de lading in contact kan komen en bestand is tegen de te vervoeren stof de verklaring opstellen. Stoffen die niet bestand zijn, maar volgens
tabel C wel zouden mogen worden vervoerd behoren dus in de verklaring niet thuis.
Wanneer bijvoorbeeld een stof volgens de gegevens van het certificaat van goedkeuring en de tabel C in een bepaald type vervoerd mag worden, kan het doordat de materialen of de coating aan boord niet bestand zijn tegen de stof zijn dat deze stof toch niet in het schip vervoerd mag worden. Alleen in de tabel C nakijken of een schip een stof mag vervoeren is dus niet mogelijk.

Wat nu te doen als er een wijziging in het ADNR plaatsvindt, maar vooral als er in de tabel C wijzigingen plaatsvinden die een andere vervoerswijze verlangen?
Het ADNR zelf geeft voor een dergelijk geval geen uitsluitsel. De algemene overgangsregel (een half jaar vanaf 1 januari 2009) is natuurlijk ook hierop van toepassing, maar nergens in het ADNR staat vermeld dat de verklaringen van het classificatiebureau moeten worden vervangen. Ook bestaat er geen overgangsregeling voor de bovengenoemde randnummers.
Wel zijn er voor de stoffen waarvoor per 1 januari 2009 een andere indeling geldt, overgangsregelingen van toepassing. Op basis hiervan kan worden gesteld dat men de verklaring van het classificatiebureau niet noodzakelijkerwijze moet vervangen.
In principe geeft deze verklaring de stoffen aan die vervoerd mogen worden in het betreffende schip.
Hiervoor zijn alleen de gegevens van de eerste vier kolommen van belang. De rest is terug te vinden in de tabel C en behoeft geen deel te zijn van de verklaring. Dat dit wel door de meeste classificatiebureaus wordt gedaan is hun zaak, maar dus geen verplichting.

Stel men heeft een enkelwandig schip. In de oude verklaring staat een stof vermeld die vanaf 1 januari 2013 in een type C moet worden vervoerd. Een voorbeeld hiervoor is UN 1145: cyclohexaan. Deze stof mag tot de genoemde datum in een type N, enkelwandig, afsteldruk snelafblaasventiel 10 kPa worden vervoerd. Vanaf 1 januari 2013 moet het in een type C, afsteldruk snelafblaasventiel 50 kPa en watersproei-inrichting worden vervoerd.
Als het classificatiebureau aan de hand van de nieuwe tabel C voor het type N een nieuwe verklaring afgeeft, zal het zo zijn dat er allereerst een lijst wordt gemaakt van die stoffen die volgens de bestaande tabel C in dat schip mogen worden vervoerd. Omdat de geldigheidsduur van de verklaring in principe gelijk is aan die van het certificaat van goedkeuring, zal er ook een lijst worden opgemaakt die wordt gedistilleerd uit de drie overgangslijsten.
Hierdoor wordt het zoeken voor de inspectiediensten, maar ook voor de schipper bemoeilijkt. De beste oplossing is om ieder schip dat een nieuwe verklaring nodig heeft, bijvoorbeeld omdat de certificaten worden verlengd, te voorzien van een nieuwe verklaring, maar dat die schepen die dat nog niet nodig hebben te laten doorvaren met de zich aan boord bevindende verklaring. Hierin staan in ieder geval alle stoffen en de eerste wijziging komt pas op 1 januari 2013.

Wanneer moet u wel de verklaring laten vervangen? Dit moet als er in de tabel C nieuwe stoffen zijn opgenomen die u tot nu toe niet mocht vervoeren en u wilt ze vervoeren. In een dergelijk geval is het verstandig de verklaring te laten wijzigen, want anders mag u de nieuwe stof niet vervoeren, ook niet als de gegevens op uw certificaat van goedkeuring volledig overeenkomen met die in de tabel C. Dan moet het classificatiebureau de materiaalgegevens nog controleren.

Ik hoop dat u hiermee een stukje op weg bent geholpen en dat dit voorkomt dat de classificatiebureaus worden overspoeld met verzoeken om een nieuwe verklaring. Het is niet vereist, niet noodzakelijk en vooral: het kost geld.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -