In het eerste weekend van april vertrok de Riviera Rose over zee naar Porto. Na drie dagen varen arriveerde de nieuwste blikvanger van Scylla in Portugal. Het is het derde schip dat de rederij inzet op de Douro, na de Andorinha (2020) en de Porto Mirante (2024). Dit schip gaat varen voor touroperator Riviera Travel uit het Verenigd Koninkrijk.
Toen de Riviera Rose op zijn bestemming was aangekomen, vloog Robert Reitsma het schip achterna. Als technisch directeur is hij verantwoordelijk voor de nieuwbouw van de Zwitsers-Nederlandse onderneming. “Maar ik ging vooral omdat het leuk is. Porto is gewoon een leuke stad en de Douro is een heel mooi vaargebied.”
Dat verklaart waarom de cruises met de Scylla-schepen daar zo in trek zijn. Vanuit heel Europa en de Verenigde Staten. “Dit schip is voor de Engelse markt.”
Andere motoren
Riviera Travel is al jaren klant en heeft meerdere schepen van Scylla varen. “Ze zijn enthousiast over onze schepen”, zegt Robert trots. “Omdat er toch wel een verschil is wat dit schip – en onze andere – brengt. Met name de dekbeleving en de service die we bieden. Dus gelukkig kunnen we nog wel het verschil maken.”
Dat zit ‘m ook in de indeling aan boord. “Het voelt echt als een 5-sterrenhotel zodra je aan boord stapt en binnenkomt via het atrium. Ik vind het heel erg leuk dat we op zo’n ‘klein scheepje’ een heel ruimtelijk gevoel hebben weten te creëren.”
Het casco is gebouwd door Gebr. De Jonge Shipbuilding Service. De afbouw vond plaats bij Initium, de eigen afbouwlocatie van Scylla aan de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam. Ook nu zijn de afmetingen van het schip optimaal afgestemd op de Portugese rivier. De Riviera Rose is 80 meter lang en 11,40 meter breed.
Het ontwerp gaat terug op dat van de Andorinha. “Dat was zo’n succes dat we de Porto Miranto en nu ook deze Riviera Rose daar op gebaseerd hebben. Natuurlijk zijn er altijd wel weer wat verbeteringen en vernieuwingen.”
Zo is deze keer voor andere motoren gekozen: van MAN. Robert legt uit waarom: “Vanwege de compactheid – en dan met name van het nabehandelingssysteem. Dit past beter in de machinekamer. MAN is daar echt heel goed in om het klein en compact te houden. Op zo’n kleiner schip is dat extra belangrijk.” De Riveira Rose beschikt over twee hoofdmotoren, twee generatorsets en een noodgenerator.
Een ander verschil met de Porto Miranto is dat op verzoek van Riviera Travel zes standaardkamers zijn vervangen door vier, grotere suites. “Met als gevolg dat er vier gasten minder mee kunnen aan boord.” In totaal is de capaciteit van de Riviera Travel 116 gasten.
Sky Lounge en Retina-piloot
De Sky Louge die voor het eerst werd toegepast op de Porto Mirante, is ook nu opvallend aanwezig. De glazen bistro op het achterdek, een vinding die Scylla samen met Kampers Shipyard heeft ontwikkeld, is in feite een extra lounge boven op het dek. Dat zorgt voor uitzicht rondom. De Sky Lounge kan helemaal zakken, zodat lage bruggen geen obstakel vormen.
In het stuurhuis zien we ook de Retina-piloot terug, een vondst van Scylla en Retina i-Solutions (dat ook op Initium is gevestigd). “Dat zijn extra hulpmiddelen op de schepen, die de bemanning enorm waardeert. Dat merkten we ook toen vorig jaar de Porto Mirante op de Douro kwam. De Adorinha was daar nog niet mee uitgerust – toen dat schip in de vaart kwam, bestond de Retina nog niet. Maar de bemanning vroeg meteen of zij die piloot op hun schip ook konden krijgen? Afgelopen winter hebben we die omgebouwd.”
De Riviera Rose is net als andere schepen van Scylla uitgerust met de ST BRAIN en diverse functies van Shipping Technologie. Zoals rapportages van verbruik en emissies door het schip. Klanten vragen daar gericht om, vertelt Robert. “Ze verlangen rapportages, je moet aangeven wat je nu doet om je footprint te verkleinen en wat je gaat doen om verder te verbeteren in de toekomst. We willen ook zelf voorsorteren wat we kunnen doen; we zijn daar heel bewust mee bezig.”
Dat blijkt ook uit de keuze om stapsgewijs steeds meer biobrandstoffen te gebruiken. “We hebben daarin een duidelijke strategie. In 2024 hebben we de eerste stap gezet door 15 procent van ons gasolieverbruik te vervangen door HVO. Dit jaar wordt dat 30 procent en zo groeien we elk jaar verder, met als doelstelling in 2030 volledig op HVO te draaien. Dan reduceren we onze CO2-footprint uiteindelijk met 90 procent.”
Momenteel is Scylla druk met de afbouw van de Riviera Radiance. Zoals de naam al aangeeft, is dat schip ook bestemd voor Riviera Travel. De oplevering is volgende maand. Dat schip is voor de Rijn en de Donau gebouwd en meet ‘dus’ de volle 135 meter.