Na een succesvolle afbouwperiode en een geslaagde proefvaart is op 21 maart de bunkertanker Lugano overgedragen aan de Belgische eigenaar Roald Verstraeten. De Lugano is met afmetingen van 135 x 17,50 meter een indrukwekkend schip geworden.
Voor TeamCo Shipyard is elk schip dat ze afbouwen speciaal en deze tanker, met onder andere een verwarmingsinstallatie voor de lading, een bunkergiek en twee spudpalen, vormt daarop geen uitzondering. Het schip gaat in het ARA-gebied in charter
varen voor Victrol.
Eigenaar Roald Verstraeten werkt met de bouw van deze bunkertanker mee aan de noodzakelijk CO2-vermindering in de binnenvaart. De Lugano is namelijk voorzien van een hybride voortstuwing, waarbij de tanker zowel op twee dieselmotoren kan varen alsook volledig elektrisch door middel van een elektromotor die aan een keerkoppeling is verbonden.
Bunkertanker voorbereid voor bunkeren van en varen op methanol
De Lugano is, op een aantal details na, een zusterschip van de een jaar eerder afgebouwde bunkertanker Poros. Beide schepen zijn voorbereid op het bunkeren van, en varen op, methanol, wat een belangrijke stap richting een schonere binnenvaart is.
Pon Power leverde de twee Caterpillar C32- motoren van 1.014 pk elk voor de Lugano en voorop het schip twee Caterpillar-generatoren C18 van 706 kVA. Het in Papendrecht gevestigde bedrijf Pon Power heeft CO2-reductie als doelstelling geformuleerd en werkt daarbij nauw samen met Caterpillar. De alcoholbrandstof methanol kan inderdaad een duurzaam alternatief worden voor dieselolie, aangezien het goed te gebruiken is in een verbrandingsmotor, geen zwavel bevat en er bij de verbranding minder stikstofoxiden vrijkomen.
De door Van Wijk Werkendam geleverde bunkergiek, met een lengte van 26 meter, is geschikt voor het bunkeren van methanol. De Lugano wordt toegevoegd aan de vloot van Victrol. Het bedrijf van de familie Maes heeft bij vervoer over water het vizier duidelijk op de toekomst gericht. Het team zet zich volledig in voor de transitie naar een CO2-neutrale economie en het ‘vergroenen’ van de activiteiten. Die werkwijze valt op, want met hun CCUS-project (koolstof-afvang, -gebruik en -opslag) ontving Victrol in 2023 de ‘Sustainable Port Award’, die tweejaarlijks wordt uitgereikt door onder andere Port of Antwerp-Bruges.
8.581 ton
Het Chinese casco van bunkertanker Lugano is ontworpen en geleverd door Rensen-Driessen Shipbuilding, waarbij rekening is gehouden met de wensen van Roald Verstraeten. Het schip beschikt over twaalf tanks en twee sloptanks van 760 kuub elk. De Lugano kan bij een diepte van 5,01 meter maximaal 8.581 ton vervoeren. EPS, sinds kort onderdeel van het Deense bedrijf Svanehoj, leverde de twaalf pompen met een capaciteit van 300 kuub/uur elk.
Afbouwwerf TeamCo heeft al een lange relatie met eigenaar Roald Verstraeten. Zo werd in opdracht van de Belgische binnenvaartondernemer op de werf in Heusden al in 2010 de 125 meter lange estuaire tanker Montana afgebouwd.
Rugo Pijpleidingen verzorgde aan boord van de Lugano het complete, dubbele dekleidingsysteem, Damen Marine Components het besturingssysteem (type HP700) en Verhaar Omega in het voorschip twee Omega-boegschroefinstallaties, waarvan de schroeven een diameter hebben van 1400 millimeter.
Twee elektromotoren
Naast de Caterpillars C32 beschikt de bunkertanker over twee elektromotoren van 600 kW per stuk, geleverd door het in het Beierse Miltenberg gevestigde bedrijf Oswald Elektromotoren. Als in de toekomst een accupakket wordt toegevoegd kan de Lugano geheel elektrisch varen. Dat zorgt voor minder geluid aan boord; ook de door OMRU geleverde zestien noise reduction-scheepsramen staan garant voor een optimale geluidsisolatie. Willemse zorgde voor het prachtige timmerwerk in het stuurhuis en de woning van de bunkertanker.
“De samenwerking met opdrachtgever Roald Verstraeten verliep bijzonder prettig; we kunnen dan ook terugkijken op een mooie afbouwperiode”, stelt Han Kamphuis, projectleider bij TeamCo Shipyard.
De afbouwlocatie van de Lugano is inmiddels ingenomen door het casco van een Chemgas-tanker van 110 x 11,45 meter, een van de drie gasttankers die TeamCo Shipyard voor Chemgas Shipping bouwt. Naast de afbouw van diverse typen binnenvaartschepen, wordt eind dit jaar gestart met de bouw van de eerste van een serie van tien 135 meter lange passagiersschepen.