GO! De Scheepvaartschool zet vanaf september 2021 de studierichting Binnenvaarttechnieken op het programma. De school in Antwerpen richt zich daarmee inhoudelijk ook op de voorbereiding naar het hoger onderwijs. Voorheen was aanpak alleen gericht op de uitstroom naar de arbeidsmarkt. De sector verwacht naast praktische kennis steeds meer theoretische knowhow van personeel en daar komt de school aan tegemoet.
Het Federaal Planbureau voorziet tot 2030 een toename van het binnenvaartverkeer van meer dan 63 procent. Omgerekend gaat dit over een toename van enkele duizenden arbeidsplaatsen in de binnenvaart, heeft GO! De Scheepvaartschool becijferd.
Helemaal nieuw
De compleet nieuwe, unieke opleiding bestaat uit theorie op school, afwisselend met praktijk op de simulator en de opleidingsschepen die de school ter beschikking heeft. Zowel traditie als innovatie staan op het programma.
Studenten die deze studie succesvol afronden, krijgen niet alleen een diploma secundair onderwijs, maar ook de competenties van een stuurman. Zo zijn ze helemaal klaar om te gaan varen, om aan de wal te werken of om verder te studeren in het hoger onderwijs, bijvoorbeeld voor binnenvaartondernemer.
“Deze studierichting is uniek en beantwoordt aan de noden van de moderne binnenvaart. Ons programma schenkt veel aandacht aan innovatie en zo worden de leerlingen even futureproof als de sector zelf”, belooft Roel Buisseret, directeur van GO! De Scheepvaartschool.
Maritieme opleidingen
GO! De Scheepvaartschool is een gespecialiseerde secundaire school die maritieme opleidingen aanbiedt voor de zeevaart en de binnenvaart. Op school krijgen de leerlingen een basis in algemene vakken en bovendien behalen zij ook specifieke nautische competenties. Ze leren en oefenen zowel in de klas als aan boord van de opleidingsschepen van de school.
Er wordt nauw samengewerkt met de nautische sector. De leerlingen behalen een volwaardig diploma secundair onderwijs en worden opgeleid voor functies op het water en aan de wal. Ze worden ook goed voorbereid op verdere studies, bijvoorbeeld in het nautisch hoger onderwijs of in de logistiek.