Er is een nieuw, uniform stagehandboek voor de Europese binnenvaart. Het handboek loopt vooruit op de Europese richtlijn die vanaf 1 januari 2022 een “competentiegerichte opleiding” voor de binnenvaart voorschrijft. Het nieuwe European Training Record Book is een handleiding voor stages en een middel voor het registeren van de geleerde bekwaamheden en vaardigheden door aankomende bemanningsleden.
Het nieuwe stagehandboek is één van de eerste resultaten van COMPETING. In dit Europese project werken vijftien organisaties uit acht landen aan de introductie van competentiegericht onderwijs voor medewerkers in de binnenvaart. De verplichte stageperiode bestaat uit een vaarperiode aan boord van een binnenvaartschip én een uitgebreide simulatortraining.
Harmonisatie
Het handboek is ontwikkeld onder leiding van het Roemeense maritieme opleidingscentrum CERONAV in Constanta. Het is bedoeld voor de praktische training aan boord van aankomende bemanningsleden en is een handleiding voor docenten en stagebegeleiders. Er worden trainingen en behaalde resultaten in vastgelegd.
“Dit trainingshandboek is een belangrijke ontwikkeling bij de harmonisatie en het toekomstbestendig maken van het binnenvaartonderwijs in Europa”, zegt projectleider Liliana Martes van CERONAV.
Veiliger
“Voor het project COMPETING is dit trainingshandboek een essentiële mijlpaal”, vindt Jan Smallegange van de Rotterdamse STC Group als projectmanager van COMPETING. “Het geharmoniseerde en toekomstbestendige onderwijs zal straks niet alleen bijdragen aan een grotere mobiliteit op de Europese arbeidsmarkt, maar ook aan een grotere veiligheid op de Europese binnenwateren.”
“Voor de harmonisering van alle binnenvaartopleidingen in de EU is een eenduidig stagehandboek zeer belangrijk”, zegt Arjen Mintjes. De directeur van Maritieme Academie Holland is voorzitter van EDINNA, het netwerk van Europese onderwijs- en trainingsorganisaties in de binnenvaart. “Ik ben blij dat deze klus binnen COMPETING door onze Roemeense collega’s zó goed is geklaard. Ik verwacht dat alle EDINNA-leden hiermee gaan werken.”
COMPETING
Binnen het project COMPETING wordt gewerkt aan zeven competenties en het bijbehorende lesmateriaal, zowel op operationeel als managementniveau. Het gaat daarbij om navigatie, bediening van het schip, behandeling van vracht, stuwage en personenvervoer, maritieme techniek en elektrische, elektro- en regeltechniek, onderhoud en reparatie, communicatie en gezondheid, en veiligheid en milieubescherming.