- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSamen bouwen aan reconstructie Caudicaria Navis

Samen bouwen aan reconstructie Caudicaria Navis

- Advertentie -

Delen

Een kunstenaar van GalleryMaritime Colijnsplaat en de Stichting Maritime Art & Design (MAD) hebben de handen ineen geslagen voor een uniek – zeker voor Noord-Beveland – archeologisch kunstproject.

Als eerste activiteit heeft Stichting MAD dit project als deelnemer aangemeld bij de Romeinenweek 2020. De Romeinenweek is van 25 april tot en met 3 mei en wordt vanwege de corona-crisis geheel online uitgevoerd.

Maritieme Romeinse verleden

In 1970 vonden schippers in de monding van de Oosterschelde, bij Colijnsplaat, Romeinse tempelresten. Die waren afkomstig van Ganuenta een havenplaats, vanwaaruit 200 jaar na Christus vrachtvaarders per schip vertrokken naar Brittannia. Vóór vertrek beloofden de schippers aan Zeegodin Nehalennia een votief, in ruil voor behouden terugvaart.

Stichting Nehalennia bouwde een reconstructie van de tempel. Daar huist nu de godin die nog altijd wordt bezocht en voor haar gunsten bedankt.

De Nehalennia-tempel. (foto Stichting MAD)

Zeeuwse hoogaars

Colijnsplaatse beeldhouwer Ludo van Well is sleutelbeheerder van de tempel. Het maritieme Romeinse verleden intrigeerde hem. Zijn speurtocht leidde tot de archeologische ontdekking dat destijds werd gevaren met onder andere de Caudicaria Navis. Een vrachtscheepje van ongeveer 12 meter, met gesloten dek en spriettuig.

Met die dekconstructie werden zout en visolie vervoerd. Tot 1930 werd die tuigage nog op de Zeeuwse hoogaars toegepast. De Zeeuwse hoogaars behoort tot het Zeeuws Erfgoed.

“Samen een schip bouwen”

Als geschiedenis de spiegel van de tijd is, meent Ludo van Well, dan is het aannemelijk dat de Caudicaria Navis voor Zeeland de deur naar de wereld opende. Het visualiseren van die geschiedenis maakt de Zeeuwse geschiedenis compleet.

Intussen hebben de dorpsbewoners Van Well ertoe overgehaald om, onder zijn regie, de Caudicaria Navis te reconstrueren. Het bestuur van MAD Colijnsplaat is de uitdaging aangegaan en heeft de financiering ervoor gevonden. “Samen een schip bouwen leidt tot herbeleving van leven & werken aan het water. En dat dit bijdraagt tot de vitalisering van de leefomgeving”, legt de stichting uit.

Caudiacaria Navis. (foto Stichting MAD)

Noord-Beveland is de leefomgeving waarin eilanders aan en met het water leven. Sinds mensenheugenis leidde dit ertoe dat bewoners aan de Oosterschelde het water benutten voor overtochten, visserij en handel. Een gegeven dat – tot op de dag van vandaag – plaatsvindt en altijd zal voortbestaan.

De historie erbij vertellen is essentieel voor komende generaties. Dat is wat Ludo van Well, rekening houdend met de 1,50 meter afstand en RIVM-regels, met de dorpsbewoners gaat doen.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -