De gemeente Nijmegen investeert de komende jaren in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Hert stadsbestuur onderzoekt onder meer of het mogelijk is om als eerste in Nederland een milieuzone voor de hele gemeente in te stellen. Dat zou betekenen dat ook schepen die de stad over de Waal passeren, eronder gaan vallen.
Het Nijmeegse college streeft ernaar om de lucht in 2022 al veel schoner te laten zijn. “Een milieuzone voor de hele stad kan een belangrijke maatregel zijn omdat het weren van sterk vervuilende voertuigen bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit. Door dat niet alleen te beperken tot het hart van het stadscentrum, waar al relatief weinig verkeer komt, kan de hele stad mee profiteren van gezondere leefomstandigheden.”
Als het aan het stadsbestuur ligt, ontkomt ook de binnenvaart niet aan normen en maatregelen. “Het stimuleren van schonere scheepvaart is een belangrijk element omdat er jaarlijks grote aantallen schepen over de Waal door Nijmegen varen die (binnen Nijmegen) voor ongeveer evenveel uitstoot zorgen als het verkeer op de weg. Daarom stimuleert de gemeente het tanken van LNG en het elektrisch varen en krijgen ‘schone’ schepen korting op het havengeld.”
Nijmegen is door de Europese Commissie verkozen tot European Green Capital 2018. In het kader daarvan is de stad volgend jaar gastheer van een internationaal congres over schone scheepvaart.
Roetnorm
In Nederland leven mensen gemiddeld dertien maanden korter door de luchtverontreiniging. Het schadelijkst zijn de ultrafijne deeltjes in rookgassen die via de longen tot in de bloedbaan doordringen. Het verminderen van roet in de lucht zorgt voor minder negatieve gezondheidseffecten op inwoners van Nijmegen. Daarom heeft de gemeenteraad in oktober 2016 de Nijmeegse roetreductienorm vastgesteld. Deze roetreductienorm houdt een vermindering van roet in van 40 procent in 2022 ten opzichte van 2014. Om deze zelf opgelegde eis te halen, werkt de gemeente nu aan extra maatregelen.
Ook blijft de gemeente bedrijven stimuleren om hun uitstoot te beperken. Mede door de sluiting van de kolencentrale in 2016 is de industriële uitstoot al flink gedaald. Daarnaast zet Nijmegen in op bijvoorbeeld spits mijden, meer elektrische oplaadpalen, voorlichting over het stoken van hout en het verbeteren en uitbreiden van fietspaden en looproutes.