Partijen uit Nederland en Noordrijn-Westfalen gaan in een grensoverschrijdend project de mogelijkheden onderzoeken voor toepassing van LNG in de binnenvaart en het zwaar wegtransport.
Het onderzoeksproject is een initiatief van EnergieAgentur.NRW, de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Stichting Energy Valley (dat als coördinator optreedt). De uitvoering is vooral in handen van de Universiteit Duisburg-Essen. Het project wordt ondersteund met een bijdrage uit het Interreg-programma voor de Euregio Rijn-Waal.
Grensoverschrijdende samenwerking
Doel van het project is het mobiliseren van toonaangevende ondernemingen uit de transport- en brandstofsector voor toekomstige grensoverschrijdende samenwerking. Het onderzoeksrapport moet die bedrijven overtuigen mee te doen in het LNG-netwerk – met name in de Euregio Rijn-Waal. Het onderzoek is gericht op de economische haalbaarheid van de marktintroductie van LNG als nieuwe brandstof. Er komt een uitwerking in hoeverre de uitbouw van de LNG-infrastructuur in de Euregio Rijn-Waal nodig is en de benutting ervan haalbaar.
Het project wordt in oktober afgerond. Het maakt gebruik van het netwerk rondom de Nederlandse Green Deal LNG Rijn en Wadden, het Nationaal LNG Platform en de TaskForce LNG Noord-Nederland.
Duisburg
In de Euregio Rijn-Waal staat het eerste LNG-tankstation voor vrachtwagens in Duiven en zijn er vergelijkbare initiatieven in Borculo en Nijmegen. In Noordrijn-Westfalen kijkt onder meer het Netzwerk Kraftstoffe der Zukunft naar de mogelijkheden van LNG, in het bijzonder voor Europa’s grootste binnenhaven Duisburg.
De ontwikkeling van LNG als nieuwe brandstof voor de binnenvaart en het zware goederenvervoer over de weg (en mogelijk het spoor) neemt volgens EnergieAgentur.NRW, Stadsregio Arnhem Nijmegen en Stichting Energy Valley een grote vlucht, mede door ‘de voordelen voor klimaat- en milieubescherming en economie’.