De Vereniging van Waterbouwers heeft de Green Deal Duurzaam GWW ondertekend. Daarmee onderschrijft de werkgevers- en ondernemersorganisatie van aannemers en dienstverleners in de waterbouw het doel om te komen tot duurzame innovatie, meer energiebesparing en om meer te doen met minder budget.
Met de Green Deal willen de branche en de overheid de overgang naar een duurzame spoor-, grond-, water- en wegenbouwsector versnellen. Zo gaan opdrachtgevers en aannemers voortaan in een zo vroeg mogelijke fase bij projecten zaken als energiebesparing, leefbaarheid en beperking van materialen en grondstoffen meenemen. Dat is een gezamenlijk initiatief van zowel opdrachtgevers, opdrachtnemers als kennisinstellingen.
Vloot
Directeur Fries Heinis van de Vereniging van Waterbouwers ondertekende de Green Deal namens de brancheorganisatie. Hij licht toe: ‘De waterbouwers doen veel aan duurzaamheid. Dat is direct terug te zien in bijvoorbeeld een totale vermindering van brandstofverbruik op waterbouwwerken en vergroening van de waterbouwvloot, maar ook in sectorinitiatieven zoals Ecoshape, een benchmark voor de CO2-ladder en de inzet voor werkbare flora- en faunaregelgeving.’
Door die initiatieven te vatten in de Green Deal willen de waterbouwers een extra impuls geven aan daadwerkelijke verduurzaming. ‘Met deelname aan de Green Deal willen de waterbouwers hun opdrachtgevers laten zien dat ze in woord en daad voorstanders van duurzaamheid zijn’, aldus Heinis.
CO2-prestatieladder
Bij de Green Deal wordt gewerkt met De Aanpak Duurzaam GWW, een werkwijze die op alle fases in een aanbestedingsproces ingrijpt en ruimte biedt aan duurzame innovatie. Het is een praktische werkwijze om duurzaamheid in GWW-projecten concreet te maken en biedt hulpmiddelen (zoals een ambitieweb of CO2-prestatieladder) om in alle fasen van het proces de ambitie op het gebied van duurzaamheid te formuleren en te realiseren. Dit zonder vooraf generiek voor te schrijven wat de duurzaamheidseisen zijn.