- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSteeds meer klachten over afvalsysteem

Steeds meer klachten over afvalsysteem

- Advertentie -

Delen

Het regent klachten over het abonnementsysteem voor de afgite van scheepsafval. Er ligt steeds meer rotzooi op sluiscomplexen en aan boord van schepen hebben bemanning last van de groeiende hoeveelheid afval acthend tot ze de zakken ergens kunnen afgeven.

De gezamenlijke binnenvaartorganisaties drukken hun zorgen uit over het gebrek aan afgiftemogelijkheden voor huisvuil en klein gevaarlijk afval (KGA) langs de binnenwateren. Met de per 1 november door minister Schultz van Haegen ingevoerde regeling kunnen schepen alleen nog via een abonnement en op een zeer beperkt aantal locaties huisvuil en KGA afgeven.
Dat systeem lijkt niet te gaan werken, aldus BLN, BLN-Koninklijke Schuttevaer, CBRB en ASV. "Rijkswaterstaat is inmiddels begonnen met het weghalen van afvalbakken op plekken die voor de binnenvaart belangrijk zijn. De binnenvaartorganisaties hebben zich destijds al gedistantieerd van de nieuwe regeling. Wat wij vreesden, is nu aan het gebeuren; abonnement of niet, binnenvaarders kunnen hun afval niet meer kwijt."

De afgifte van afval concentreert zich in het nieuwe systeem van Rijkwaterstaat bij Nieuwegein (Amsterdam-Rijnkanaal), Tiel, Willemstad en ‘s-Gravendeel. Op de Maas, bij grote overnachtingshavens aan de Waal en langs het Twenthekanaal zijn de huisvuil- en/of KGA-inzamelvoorzieningen verwijderd. De sector maakt hier bezwaar tegen.
De gezamenlijke binnenvaartorganisaties roepen de minister op om de regeling te herzien. "Los van het feit dat binnenvaarders wel of niet moeten betalen, de afgifte moet goed georganiseerd en op voldoende plaatsen aanwezig zijn." De organisaties vragen Schultz van Haegen hieroveroverleg te voeren met de buurlanden, zodat tot een internationale regeling gekomen kan worden. Ook kloppen ze bij de Tweede Kamer aan.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -