- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWethouder én staatssecretaris werken aan ontgasverbod

Wethouder én staatssecretaris werken aan ontgasverbod

- Advertentie -

Delen

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu wil ontgassen door schepen helemaal verbieden. Dat heeft ze vorige week in de Tweede Kamer gezegd na vragen van de Kamerleden Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Henk van Gerwen (SP).

Havenwethouder Jeannette Baljeu heeft in een reactie laten weten dat Rotterdam vooruitlopend op nationale of internationale wetgeving zelf al aan een verbod werkt. Ze is daarover in gesprek met havenbedrijven en binnenvaartorganisaties. In januari wil ze de plannen rond hebben, waarna het verbod in 2015 van kracht zou kunnen worden. Nu mogen tankers nog op twee plaatsen in de Rotterdamse haven ontgassen: in de Geulhaven en de 2e Petroleumhaven.

Mobiele ontgasunits

Er zijn inmiddels mobiele installatie voorhanden om schepen te ontgassen, zodat alle restdampen van de lading opgevangen en afgevoerd kan worden. Voor individuele schepen zijn die te duur, maar de units zouden bij terminals geplaatst kunnen worden.
Onlangs werd bekend dat ondanks strengere wetgeving en technische maatregelen de hoeveelheid vluchtige organische stoffen die de binnentankvaart in Nederland uitstoot door ontgassen is toegenomen in de afgelopen tien jaar. Dat toonde een onderzoek van CE Delft aan. De stijging van benzeen en andere schadelijke stoffen in de lucht wordt veroorzaakt door de toename van het transport. Per reis is de gemiddelde hoeveelheid wel gedaald.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -