- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsPorthandboek combineert Drechtsteden nu met Rotterdam

Porthandboek combineert Drechtsteden nu met Rotterdam

- Advertentie -

Delen

De eerste vier edities van het Porthandboek behandelden uitsluitend de havens van de Drechtsteden; nu Havenbedrijf Rotterdam het beheer doet in Dordrecht hebben makers Peter van der Leer, oud-controller van het Havenbedrijf Dordrecht, en Jos van der Made, voormalig reclameman en momenteel uitgever van boeken en tijdschriften, hun focus uitgebreid met Rotterdam.

Het onlangs verschenen Porthandboek Rotterdam & Drechtsteden is een veelomvattend boek geworden dat met 124 pagina´s een goede weergave geeft van wat er op economisch gebied speelt in en rond de havens van Rotterdam en de Drechtsteden.

Bredere samenwerking
Peter van der Leer: “De eerste productie dateert al weer van een kleine tien jaar geleden. Samen hebben we al vier keer zo´n Porthandboek gemaakt, maar alleen voor de gemeente Dordrecht, toen Dordrecht nog het havenbeheer in de zeehaven zelf deed. Nu ligt dat bij Rotterdam, zoals bekend; vandaar die bredere samenwerking.”
“Leuk om te doen, maar wel moeilijker, omdat je met veel meer partijen van doen hebt”, zegt Jos van der Made. “En laten we eerlijk zijn: Rotterdam is natuurlijk een heel grote speler mondiaal gezien en de Drechtsteden begeven zich meer op een regionaal en landelijk niveau.”

HEBO
Van der Leer en Van der Made hebben duidelijk ideeën hoe zo´n Porthandboek er uit moet zien. Van der Leer: “Je moet heel erg alert zijn op de gebeurtenissen om je heen. Uiteraard ga je eerst kijken wat er speelt in de Drechtsteden en hoe een en ander zich aan het ontwikkelen is, maar die alertheid is van groot belang. Ik werd getipt op het bedrijf HEBO Maritiemservice uit Zwartsluis, dat nu al veel maritiem werk verricht en vooral gaat verrichten in deze regio en als je dan met die mensen aan tafel zit, dan proef je het ondernemerschap, maar ook de gedachte achter het familiebedrijf waar men nog steeds heel trots op is. Geen 8 tot 5 mentaliteit. Echt fantastisch om te horen en te lezen wat men doet. Zo zijn er veel bedrijven in deze regio die echt trots zijn op hun vak en mede daardoor het redden in deze toch wel moeilijke tijd.”

Vier voorwoorden
Van der Made: “Als je veel praat met ondernemers, maar ook met managers van bedrijven, dan is Groot Rijnmond natuurlijk wel een mooi gebied. Bedrijven zoals ECT, dat met een nieuwe opzet voor transport komt – zij noemen dat ´synchromodaliteit´ – en het gesprek dat ik had met Martijn van der Horst, onderzoeker haveneconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het verhaal met GATE-terminal is innovatief en gericht op de toekomst.”
Het boek bevat maar liefst vier voorwoorden: van minister Melanie Schultz van Haegen, van de Rotterdamse havenwethouder Jeanette Baljeu, havenmeester René de Vries van Rotterdam en Jasper Mos, wethouder economische zaken Dordrecht.

Havenkroegen
De inhoud van Porthandboek Rotterdam & Drechtsteden is breed. Van der Leer en Van der Made hebben geprobeerd een goed beeld te geven van de haven in zijn algemeenheid, maar ook de gebieden eromheen. Zo staan er verhalen in over bedrijven als VAF Instruments, Atlas Copco, Dolderman en de Kooiman Group. Maar ook de horeca (de Rotterdamse havenkroegen) komt aan bod.

Het Porthandboek Rotterdam & Drechtsteden kost € 12,50 (inclusief verzendkosten) en is te bestellen via [email protected].

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -