Ouderkerk: ook havengeld met ecokaart te betalen

0

Met het in gebruik nemen van drie nieuwe aansluitkasten heeft de gemeente Ouderkerk aan den IJssel de Nederlandse primeur voor het online betalen van havengeld. Nieuw is ook dat binnenvaartschippers met één pas, de SAB-Ecokaart, gebruik en betaling kunnen regelen van stroom, water, afval en havengeld.

(foto’s Seijsener)

De kasten zijn het resultaat van samenwerking tussen de gemeente, Stichting SAB en Seijsener Rekreatietechniek. “Eén ding willen zowel de havenbeheerder als de schipper voorkomen: administratieve rompslomp”, aldus het advies van het Zaanse bedrijf dat de walstroomkasten leverde aan Ouderkerk. “Gebruik daarom de SAB-ecokaart. Iedere binnenvaartschipper heeft die toch nodig voor het afgeven van olie- en vethoudende stoffen. Handig dus wanneer de binnenvaart met diezelfde ecokaart ook walstroom en drinkwater kan verrekenen.”

Eén verzamelfactuur
Ook het havengeld kan er in de IJsselgemeente voortaan mee worden geregeld. “Zodat de schipper één verzamelfactuur ontvangt, van één instantie. Tegelijkertijd ziet ook de havenbeheerder kostbare beheerstaken als het innen van liggeld, stroom- en waterverbruik, verdwijnen.”
De drie nieuwe aansluitkasten van Seijsener hebben een voorziening om liggeld te betaleng, 36 aansluitpunten voor zowel 230 Volt als 400 Volt krachtstroom en drie drinkwatertappunten. De fabrikant belooft dat ze zo duurzaam ontworpen en gebouwd zijn “ dat een te verwachten levensduur van twintig jaar of meer realistisch is”.

Verbruik online bekijken
De nieuwste technieken zijn gebruikt. “Wanneer een schipper zich aanmeldt, overhandigt hij de gegevens van zijn schip digitaal. Het liggeld voor de betreffende locatie wordt zo ter plekke bepaald en na afmelding online gefactureerd. Hetzelfde geldt voor stroom- en watergebruik. Door zijn ecokaart voor een lezer te houden en de knop bij de gewenste aansluiting in te drukken kan hij deze activeren. Op een inlogwebsite van SAB is de verbruiksinformatie te bekijken. Dit alles is mogelijk gemaakt door de combinatie van een hardwaremodule, die door Seijsener speciaal voor dit doel is ontwikkeld, en de beheersoftware van SAB.”

Hoewel Ouderkerk de primeur heeft voor betaling van het havengeld is, is het de derde gemeente waar scheepseigenaren met hun SAB-kaart elektriciteit en/of water kunnen tappen. Dordrecht (drinkwater) en Krimpen aan de IJssel (stroomkasten) hadden die al.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.