- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws“Nieuwe stakingsplannen zijn asociaal”

“Nieuwe stakingsplannen zijn asociaal”

- Advertentie -

Delen

De “stakingspauze” die de Duitse vakbond Ver.di vorige week aankondigde, is wellicht van korte duur. In Brandenburg, Niedersachsen en Noordrijn-Westfalen heeft Ver.di voor volgende week alweer nieuwe acties op de sluizen aangekondigd. 

Dat maakt in Duitsland steeds meer reacties los. De bond voor Materiaal, Inkoop en Logistiek (BME) vreest voor productiestoringen en zelfs stilstand bij sommige bedrijven. De meeste industriebedrijven hebben volgens de bond maar voor een week materiaal- en grondstofreserves.
Verladers zien hoge kosten en stress met klanten op zich afkomen als gevolg van vertraagde leveringen en noodzakelijke tussenopslag. Vervangend vervoer is volgens de BME moeilijk te vinden en duur. Er zijn bijvoorbeeld maar heel weinig tankwagens voor het transport van speciale vloeistoffen. “Als er al alternatieven voor de binnenvaart zijn, zijn ze duur.”

Juridische stappen
In Noordrijn-Westfalen gaan de binnenhavens onderzoeken welke juridische stappen ze kunnen nemen om de ontstane schade te verhalen op de staat. Die moet er immers voor zorgen dat de actievoerende sluiswachters vervangen worden.
Vereniging BDS van binnenvaartparticulieren heeft een open brief gericht aan de bondsvoorzitter van Ver.di en de Duitse ministers voor binnenlandse zaken en vervoer. BDS-voorzitter Jürgen Schlieter roept het trio uit naam van zijn leden op onmiddellijk een oplossing te zoeken voor het conflict. “Het geduld van de binnenvaartondernemers is op”, zegt Schlieter, die Ver.di verwijt doelgericht de pijlen te richten op een partij die geen enkele rol speelt in het conflict (de binnenvaart): de acties op sluizen trekken immers de aandacht.

Menselijk leed
Schlieter wijst ook op het menselijk leed bij de vele families die met hun kinderen vaak dagenlang geblokkeerd zitten op hun eigen schip. “En dat in deze hitte. Je kunt niet bij alle sluizen aan land gaan of de auto van boord zetten.”
Ook de drinkwaterlevering aan de binnenvaart kan volgens Schlieter op sommige plaatsen in gevaar komen. “Wie er gelijk heeft in dit conflict, maakt ons niet uit”, schrijft hij. “Als het maar opgelost wordt”. De plannen van Ver.di om volgende week opnieuw te gaan staken, noemt hij onverantwoord en asociaal.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -