- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsRijkswaterstaat ruimt scheepswrakken

Rijkswaterstaat ruimt scheepswrakken

- Advertentie -

Delen

Rijkswaterstaat verwijdert in juli en augustus scheepswrakken op de Noordzee en de Westerschelde. Twee worden gedeeltelijk opgeruimd en één volledig. Deze wrakken liggen in de weg voor de scheepvaart. 

(foto Rijkswaterstaat)

Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu bracht donderdag 11 juli een bezoek aan de bergingswerkzaamheden in de Westerschelde. “Onze zeehavens zijn van groot belang voor de Nederlandse economie. Meer dan de helft van al het goederenvervoer van en naar Nederland gaat per zeeschip. De wrakken die Rijkswaterstaat nu verwijdert, vormen een obstakel op belangrijke toegangsroutes naar de zeehavens. Om de positie van de zeehavens te versterken, is het daarom van belang de wrakken te verwijderen.”

Veilige diepte
De scheepswrakken hinderen het scheepvaartverkeer. Door de scheepswrakken hebben de vaargeulen niet de minimale benodigde veilige diepte voor grote schepen en de ruimte om de wrakken veilig te passeren is voor grote schepen beperkt. Een vierde wrak staat op de planning om in 2014 gedeeltelijk verwijderd te worden. Het ligt ten noorden van Vlieland en in de weg voor zeeschepen van en naar de noordelijke havens.
Het wrak van het stoomvrachtschip Ariana in de Westerschelde veroorzaakt een versmalling van de vaargeul. Schepen moeten nu om het wrak heen varen. Een kraan verwijdert alle delen van het wrak die boven de vereiste waterdiepte uitsteken, zodat de vaarweg weer verbreed kan worden. Uiterlijk in augustus zijn de werkzaamheden gereed.

In de weg
Ruim 50 kilometer uit de kust bij IJmuiden is een deel van een scheepswrak geborgen. Hier lag een onbekend wrak dat schepen belemmerde om optimaal de IJgeul (de vaargeul naar de haven van IJmuiden) in te varen. Bovendien bemoeilijkte het wrak het vertrek uit het naastgelegen ankergebied. Na verwijdering van ongeveer 120-150 ton aan wrakdelen hebben grote schepen hier nu weer vrij baan. Archeologen onderzoeken de boven water gekomen wrakresten, waaronder twee ketels, om te achterhalen welk schip het is.
Daarnaast is deze week 70 kilometer uit de kust van Walcheren het wrak van de Jan Breydel volledig verwijderd. Dit vissersschip lag in de weg op een belangrijk kruispunt van vaarroutes. Het wrak stond rechtop op de zeebodem op meer dan 30 meter diepte en is met een grote kraan in zijn geheel boven water gehesen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -