- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsASV is tegen SAB-abonnement voor huisvuilinzameling

ASV is tegen SAB-abonnement voor huisvuilinzameling

- Advertentie -

Delen

De ASV is tegenstander van het voornemen van de SAB om schippers te laten betalen voor de afgifte van bedrijfs- en huisvuil. Daarmee wil de Stichting Afvalstoffen & Vaardocumenten Binnenvaart de financiering van deel C van het CDNI-verdrag (Scheepsafvalstoffenverdrag) regelen. Dat is nodig doordat Rijkswaterstaat, provincies, havenbedrijven en gemeenten stoppen met de gratis inname.

♦ Lees ook ‘Rijkswaterstaat plaatst nieuwe afvalcontainers’

Afsluitbare containers
De open toegankelijke vuilcontainers van Rijkswaterstaat langs vaarwegen worden vervangen door afsluitbare. Die zijn vanaf de zomer alleen te openen meteen digitale ‘sleutel’. Dat is een chip die op de Ecocard geplakt kan worden. De SAB-chip zelf is gratis, maar het abonnement gaat naar verwachting 500 tot 600 euro per jaar kosten. Dat bedrag is gebaseerd op de gemiddelde gemeentelijke belasting die een gezin aan de wal betaalt voor de inzameling van huisvuil.

De ASV is van mening dat het op deze wijze betalen voor de afgifte van huisvuil, in strijd is met het CDNI-verdrag. Het gaat om artikel 7, lid 1:

Artikel 7 Financiering van de inname en verwijdering van overig scheepsbedrijfsafval
1. In havens, bij overslaginstallaties alsmede bij ligplaatsen en sluizen worden voor de inname en verwijdering van huisvuil geen aparte heffingen geheven.

“In het systeem wat SAB Maritime Waste Services B.V. heeft opgezet is wel degelijk sprake van een aparte heffing, die is opgenomen in het bedrag wat betaald moet worden voor het abonnement. Voor de afgifte van huisvuil moet o.i. geen aparte heffing worden ingevoerd en moeten er voldoende afgiftemogelijkheden blijven, die voor de gehele internationale binnenscheepvaart toegankelijk zijn.” Aldus ASV-bestuurslid Ron Breedveld in een brief aan de SAB waarin de vereniging haar bezwaren kenbaar maakt. 

Uniforme financiering
Volgens de ASV wordt ook niet voldaan aan de artikelen (artikel 5 en artikel 7, lid 2) die bepalen dat sprake moet zijn is van een uniform financieringssysteem in alle landen waar het CDNI-verdrag geldt.
“Als ASV krijgen wij de indruk dat het begin vorig jaar opgerichte SAB Maritime Waste Services B.V. zich tot doel heeft gesteld zoveel mogelijk taken naar zich toe te trekken. Waarbij de schipper door SAB Maritime Services B.V. ‘verplicht’ wordt verschillende abonnementen af te sluiten om in Nederland gebruik te kunnen maken van allerlei faciliteiten.”

♦ Klik hier om de integrale brief te downloaden.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -