- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsMuseumschip Buffel weg uit Rotterdam

Museumschip Buffel weg uit Rotterdam

- Advertentie -

Delen

Het Maritiem Museum Rotterdam neemt na 33 jaar afscheid van museumschip Buffel. Door de bezuinigingen in de culturele sector heeft het museum besloten de exploitatie van het ramtorenschip uit 1868 te stoppen.

Vanaf 7 januari 2013 hoort de Buffel niet meer bij het Maritiem Museum. Het schip verlaat ook de Leuvehaven. De inzet van het Maritiem Museum om het schip voor de regio te behouden is geslaagd. Het museumschip vertrekt naar de vestinghaven in Hellevoetsluis en blijft toegankelijk voor publiek.

Afscheid
In de kerstvakantie wordt afscheid genomen van het schip. Dat gebeurt met speciale evenementen voor jong en oud. Op het programma staan speurtochten, exclusieve rondleidingen, muziek, knutselactiviteiten en een mysteriespel. Tijdens het spel ontdekken kinderen wat de geheime missie van de Buffel was in 1871. Kijk voor de data en tijden van de evenementen op www.maritiemmuseum.nl.

Bloedend hart
Algemeen directeur Frits Loomeijer van het Maritiem Museum: “We nemen afscheid van de Buffel, maar wel met bloedend hart. Het schip vormt een zeer dierbaar, maar ook zeer kostbaar onderdeel van het museum en er moeten keuzes gemaakt worden in tijden van bezuiniging.”
Ook de opdracht van de gemeente om meer en beter ‘het verhaal van Rotterdam te vertellen’ heeft een rol gespeeld bij de keuze. Rotterdam is bijvoorbeeld nooit de thuishaven van de Buffel geweest. Hellevoetsluis heeft wel een verleden met het schip: nadat het in 1896 uit de vaart werd genomen als oorlogsschip kreeg het daar de functie van logementschip waar talloze matrozen tot 1920 hun opleiding genoten.

(foto’s Maritiem Museum Rotterdam)

Vestinghaven
De Buffel krijgt een plek in de vestinghaven van Hellevoetsluis aan de museumkade die momenteel in aanbouw is. Voordat de Buffel van de Leuvehaven naar Hellevoetsluis verhuist, gaat het schip eerst naar een werf voor een uitgebreide onderhoudsbeurt. Het schip zal naar verwachting in het voorjaar weer toegankelijk zijn voor publiek.
Bezoekers kunnen daar ook de historische schepen Bernisse en Noordhinder bezichtigen. De gemeente Rotterdam blijft eigenaar van de Buffel, maar het beheer wordt van het museum overgenomen door de Stichting Museumschip ‘Buffel’ Hellevoetsluis.

Bezuinigen
Het afscheid van de Buffel is een van de keuzes die het museum maakt gedwongen door de bezuinigingen. De collectie wordt de komende vier jaar niet uitgebreid en de tentoonstellingsfrequentie gaat omlaag.
Maar er wordt ook geïnvesteerd, aldus Loomeijer: “We richten onze blik op de toekomst. Er wordt geïnvesteerd in educatie en wetenschappelijk onderzoek en in marketing en fondsenwerving. Er staan uitdagende tentoonstellingen op het programma van 2013 over onder andere cruisevaart en maritieme lust.”

Buffel: ramschip al snel ingehaald door de tijd
Hare Majesteits Buffel werd in 1868 in Glasgow gebouwd in opdracht van de Koninklijke Marine om de Nederlandse kust te verdedigen. Zijn belangrijkste opdracht was de geheime missie in 1871 naar Antwerpen om de stoffelijke resten van de Nederlandse zeeheld Van Speijk op te halen.

Als gevolg van de snelle technische ontwikkelingen in die tijd werd de voorsprong van het revolutionaire ontwerp van de Buffel als ijzeren ramschip met een draaibare geschutstoren snel ingehaald. In 1896 werd hij omgebouwd tot logementschip.
In 1974 kocht de gemeente Rotterdam het schip aan met hulp van de Vrienden van de Buffel. Nadat het grotendeels in oude staat was teruggebracht, werd het in 1979 afgemeerd in de Leuvehaven en ingericht als museumschip.
De Buffel is in de afgelopen 33 jaar een grote publiekstrekker voor het museum geweest. Meer dan 3,5 miljoen bezoekers, van wie 400.000 scholieren, gingen op ontdekkingsreis naar de geheimen van het voormalig marineschip. In 2007 werd het schip nog ingrijpend gerenoveerd en ingericht met een interactieve presentatie voor jong en oud die zeer populair was bij het publiek en het onderwijs.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -