- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsBoodschap op Offshore Energy 2012: samen kun je meer

Boodschap op Offshore Energy 2012: samen kun je meer

- Advertentie -

Delen

Port of Den Helder presenteerde tijdens de beurs Offshore Energy 2012 zijn toekomstplannen. “Den Helder is nu al dé offshore olie- en gashaven van Nederland op het gebied van logistieke handling en operations & management’, stelde programmamanager Michel Bakelaar. “En dat zullen wij binnenkort ook zijn voor de offshore windmolenparken. Wij hebben de faciliteiten, de ruimte én de knowhow.”

Den Helder
Binnen Port of Den Helder, dat per 1 januari 2013 officieel van start gaat, werkt het bedrijfsleven nauw samen met de Koninklijke Marine, Defensie en de nationale, provinciale en lokale overheden. “Op de ultramoderne werf van de Koninklijke Marine bijvoorbeeld zijn ook commerciële bedrijven welkom voor het onderhoud van hun schepen en overige materieel. En met Defensie zijn afspraken gemaakt voor civiel medegebruik van defensieterreinen en kades. Den Helder heeft een unieke en ijzersterke positie als schakel in de logistieke keten voor de offshore energiesector. Wij zijn uitstekend bereikbaar. Er is geen oponthoud. Er zijn geen sluizen. Er is ruimte en er is een directe toegang tot de Noordzee. En er is een vliegveld zodat medewerkers van de platforms en parken snel op de plek van bestemming kunnen zijn.”

 

Joep Athmer van Van Oord Offshore bij de opening: “Samenwerken om veiliger, efficiënter en duurzamer te kunnen werken.” (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

Port of Den Helder had met een standoppervlakte van 164 m2 niet alleen de grootste maar ook de meest opvallende stand, 23 en 24 oktober in Amsterdam RAI. “Wij hebben inderdaad groot uitgepakt’, vertelt Bakelaar. “Op onze stand zijn maar liefst zeventien bedrijven en organisaties aanwezig die deel uitmaken van Port of Den Helder. Ook dat is mogelijk als je samenwerkt. Samen sta je gewoon sterker.”

Kennis delen
Het ‘samen kun je meer’-principe staat ook centraal bij het ‘zilveren dienblad’-concept dat AYOP, de branchevereniging van offshorebedrijven in de regio Amsterdam-IJmuiden, presenteerde op de dor Navingo georganiseerde beurs. “Overheid en bedrijfsleven werken samen om de regio en de sector verder te versterken en klanten een optimale service te bieden”, vertelde AYOP-voorzitter Ron Davio. “Of de voorraad nu voor of achter de sluizen ligt, maakt niet uit. Wij zorgen dat de producten op tijd daar zijn waar onze klant ze nodig heeft.”
Dat samenwerking leidt tot succes benoemde ook directeur Joep Athmer van Van Oord Offshore bij de opening van de beurs. Athmer stelt zelfs dat samenwerking geen optie is maar een vereiste. “In de offshore energy moeten wij samenwerken om veiliger, efficiënter en duurzamer te kunnen werken. Als het gaat om veiligheid zijn er geen grenzen. Wij moeten kennis delen.”

Hernieuwbare energiebronnen
De offshore energiesector staat voor een grote uitdaging. “Het grootste deel van de energie is nu nog afkomstig van fossiele brandstoffen”, aldus Robert Kleiburg, chief operation officer van Energy Research Centre of the Netherlands (ECN). “De Europese Unie heeft in haar doelstellingen bepaald dat in 2050 80 procent van onze energiebehoefte afkomstig moet zijn van hernieuwbare bronnen.” Die bronnen zijn divers. “Het gaat om windenergie maar ook om getijdenenergie, golfenergie en energie uit biomassa afkomstig uit de oceaan. Wat betreft windenergie dan zijn wij al relatief ver met de ontwikkelingen. Onderzoeken naar efficiënte manieren om andere vormen van ocean power technologies verder te ontwikkelen zijn in volle gang.”
Nederland speelt een belangrijke rol als het gaat om het benutten van wind- en zeekracht. “Op dit moment heeft Nederland in de windturbinesector een marktaandeel van 25 procent”, meldde Kleiburg. “De omzet van Nederlandse bedrijven is 1 miljard dollar. Ons doel is die omzet te verveelvoudigen en dat is zeker mogelijk. In 2010 produceerden offshore windmolenparken in de hele Europese Unie 2,9 Gigawatt. In 2020 moet dat 40 Gigawatt zijn en voor 2030 stellen wij ons 150 Gigawatt als doel.”

(Evert Bruinekool)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -