De Europese Schippersorganisatie (ESO) heeft afscheid genomen van haar secretaris Nelly Vandesteene. Nelly bemande 35 jaar lang een paar dagen per week het ESO-secretariaat. Ze sorteerde de post, gaf berichten door, maakte – lekkere – soep en notuleerde tijdens vergaderingen. Verder verzorgde ze vertaalwerk, want Nelly spreekt vier talen.
Nelly Vandesteene speecht bij haar afscheid.(foto’s Karel Verberght)
“Een clevere dame”, zegt Karel Verberght, die net als Nelly sinds het begin bij ESO betrokken was. “ESO was voor haar als een kind dat ze groot heeft gebracht. Ze heeft alle kinderziektes meegemaakt. Ook had ze er geen enkel probleem mee over te schakelen naar het computertijdperk.”
Spanningen
Als een van de pioniers binnen ESO maakte Nelly het nodige mee: de spanningen tijdens de stakingen in 1973 en 1975, het uitwerken van de ESO-statuten en zelfs een korte ‘gijzelingsactie’ als gevolg van de liberalisatieplannen van de EU begin jaren ‘90. Vertegenwoordigers van de toerbeurtvereniging Noord-Zuid bezetten toen enkele uren het ESO-secretariaat, waardoor er niet verder vergaderd kon worden. Nelly maakte zes ESO-voorzitters mee: de heren Bollaerts, Pevernagie, Van De Vel, Schouwenaar, Conings en huidig voorzitter Jan Veldman.
Ook vóór haar ESO-tijd was ze al actief voor de Belgische binnenvaart. Begin jaren ’70 maakte ze als secretaris van het Kartel van Onafhankelijke Syndicaten kennis met Ons Recht, dat bij het Kartel kwam aankloppen om steun te krijgen.
Andere locatie
Nelly Vandesteene heeft bij haar afscheid van ESO een iPod gekregen en veel dankbetuigingen en persoonlijke attenties van alle ESO-organisaties. Haar werkzaamheden worden verdeeld onder de leden. Zo maakt een vertegenwoordiger van de Bond Eigenschippers al enige tijd de notulen op.
Jan Veldman is de zesde voorzitter die Nelly meemaakte bij de ESO.
Ondertussen wordt binnen ESO nagedacht over een andere locatie om in de toekomst te vergaderen. Het huidige secretariaat met vergaderzaal aan de Voorhavenstraat in Brussel wordt wellicht opgegeven. De meeste partijen binnen ESO vinden het wel belangrijk dat ook in de toekomst in Brussel wordt vergaderd.