- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeRubriekVoortouwDe Binnenvaartagenda is uit!

  De Binnenvaartagenda is uit!

  - Advertentie -

  Delen

  De Binnenvaartagenda is uit! Deze week zal het Bureau Voorlichting Binnenvaart de sponsors een editie toesturen.

  Als uw collega-ondernemer die geen sponsor is van het Bureau Voorlichting Binnenvaart ook interesse heeft in de Binnenvaart­agenda van 2021, kan hij of zij deze voor 14,50 euro bestellen via [email protected].

  Vervoer van huishou­delijke reststromen over water

  Het BVB doet sinds begin 2019 in opdracht van de Topsector Logistiek onderzoek naar het vervoer van huishoudelijke reststromen via de binnenvaart. De focus ligt hierbij op gemeentes gelegen aan of nabij waterwegen tussen Rotterdam en Zuid-Limburg en Duitsland (de goederencorridors) en op het afval dat verbrand wordt bij de afvalenergiecentrales (AEC’s).

  Deze AEC’s verwerken jaarlijks zo’n 7,5 miljoen ton reststromen, waarvan 2,4 miljoen huishoudelijke reststromen zijn. De binnenvaart neemt daarvan al een klein deel voor haart rekening, maar er is veel meer mogelijk.

  In de periode tussen april en september 2020 is er een vervolg gegeven aan de aanbevelingen uit de onderzoeken van 2019 en is een drietal acties opgepakt, namelijk:

  • het uitwerken van binnenvaartconcepten en bijbehorende kostenvergelijking voor drie individuele trajecten
  • het inventariseren van huishoudelijke reststromen bij gemeentes aan/nabij vaarwater buiten de goederencorridors
  • tenslotte een inventarisatie van motivaties, mogelijkheden en huidige beleidskaders van duurzaam vervoer van reststromen op landelijk niveau.

  Hieruit komt naar voren dat er weinig tot geen landelijke sturing is op het vervoer van huishoudelijke reststromen en dat die wel noodzakelijk is om de individuele gemeentes en afvalverwerkers te bewegen naar vervoer over water. De verwachting is dat dit project in 2021 weer verder kan worden opgepakt.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -