Effectief netwerken anno 2019

0

Ben je al netwerkmoe? Er is behoefte aan een andere manier van netwerken. De netwerk­events en borrels gaan tot de verleden tijd horen. De vaste data en vaste locaties zijn voor de meeste ondernemers, in deze tijd met volle agenda’s, steeds lastiger na te komen.
Wat tevens een feit is, is dat je bij deze georganiseerde netwerk­borrels jaar in en jaar uit dezelfde personen tegenkomt. Er is behoefte aan verruiming. De wereld is, met alle mogelijk­heden van contact, onze achtertuin.

Netwerkborrels hebben nooit mijn prioriteit gehad. Ik heb mezelf verdiept in de mensen die ik nodig heb en heb deze mensen op andere manieren benaderd. Je netwerk opbouwen is in deze tijd vooral gericht op: Wie ben jij? Wat doe jij? Wat kan je voor de ander betekenen? En absoluut de gunfactor die erbij komt kijken.

Hoe ga je dat dan doen? Nou daar zijn meerder opties voor aan te geven. Zoals online. Op het internet kan je in korte tijd een grote groep professionals bereiken. Je kan deze potentië­le contacten op verschillende manieren bereiken. Start met social media en zorg ervoor dat je het consistent gebruikt. Gebruik mooie foto’s en pakkende informatie, waar je mensen mee aanspreekt. Zorg dat de informatie voorziet in hun behoefte, met het product dat jij levert.

Een paar jaar geleden zag ik deze omslag al aankomen. Ik heb toen les genomen in hoe je met LinkedIn omgaat. Gewoon privéles, want dat werkt voor mij het beste en is doelgericht. Ik heb mijn aandacht hierop gericht en ben actief aan de slag gegaan.

Hieruit ontstaan mooie contacten. De bestaande klanten zien de meerdere opties die je te bieden hebt en nieuwe klanten staan open voor een frisse blik. Afgelopen week had ik een nieuwe klant aan de lijn voor een order om volgende week vier scheepsschroeven van een koppelverband te herstellen. Ik vroeg hem uiteraard wat hem ertoe had gebracht om Jooren Scheepsschroeven te bellen. Hij zei: “Doordat ik regelmatig jullie berichten over brandstofbesparing voorbij zie komen op LinkedIn, over de Groene Schroef Rand. Je hebt mijn interesse gewekt en ik laat deze rand er ook graag aan maken.”

Kijk, daar doe je het voor. Je bereikt een grote groep en als er één over de dam is, vertelt die het dan weer door aan hun collega’s. Andere mogelijkheden om je netwerk te vergroten zijn: organiseer een eigen evenement of een meekijkdag, schrijf een boek of een magazine over je werkzaamheden. Spreek af op een frisse locatie.

Wij krijgen elke week tussen de vijf en negen nieuwe klanten binnen. Met een klantenbestand van ruim 40.000 kan ik echt wel zeggen: Missie netwerken is hier zeer geslaagd.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.