- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuws4.530 handtekeningen maken weg vrij voor behoud Koningspoort

4.530 handtekeningen maken weg vrij voor behoud Koningspoort

- Advertentie -

Delen

De petitie om de Rotterdamse scheepshelling Koningspoort te behouden is 4.530 keer getekend. Buurtbewoners overhandigden de handtekeningen op 20 juni aan verantwoordelijk wethouder Said Kasmi. Deze heeft toegezegd de werf nog één keer financieel te ondersteunen.

De museumwerf aan de Oude Haven moest op 1 mei de poorten sluiten doordat de gemeente de subsidie niet verlengde. Dit tot verdriet van de scheepseigenaren van historische schepen die de werf gebruiken voor reparatie en onderhoud van hun vaartuig en ook van veel Rotterdammers, die plezier beleven aan de scheepshelling en de bijbehorende ambachtelijke activiteiten.

Buurtbewoner Myranda Mulder is een van de initiatiefnemers van de petitie. Zij trok de wijk in om handtekeningen te verzamelen. “We zijn bang dat met de werf ook veel van de prachtige oude schepen uit de havens gaan verdwijnen. Zij zorgen voor de sfeer en daarom wonen wij hier met zoveel plezier. De schepen en de werf zijn visitekaartjes van onze stad.”

Reddingsplan

Wethouder Kasmi van Cultuur, Onderwijs en Toerisme nam de handtekeningen voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering in ontvangst in het gemeentehuis. De raad vindt de Koningspoort een aanwinst voor de stad en dat die moet blijven. Aan die wens kwam de wethouder tegemoet. Er komt geld om de werf nog een jaar open te houden, het meest urgente achterstallig onderhoud aan te pakken en om een toekomstplan te maken. In totaal gaat het om 135.000 euro. Maar daarna moet de Koningspoort wel op eigen benen staan, zo benadrukte Kasmi.

Hij noemde het plan dat consultant Hendrik-Jan Vos daarvoor ontwikkelt “veelbelovend”. Vos heeft zich opgeworpen om de verschillende partijen en investeerders bij elkaar te brengen.

Snel weer open

Op de lijst met namen staan veel scheepseigenaren die de helling gebruiken voor het onderhouden van hun museale schip. Zij protesteerden op Tweede Pinksterdag tegen de

sluiting van de werf. Hun manifestatie trok veel bekijks en onder de bezoekers waren ook leden van de gebiedscommissie Centrum. Die gebiedscommissie pleit eveneens voor behoud van dit oer-Rotterdamse stukje stad, als werf maar ook als ontmoetingsplek voor bewoners.

De initiatiefnemers van de petitie willen dat de scheepshelling zo snel mogelijk weer open gaat en dat er een plan komt voor de lange termijn. Met daarin plek voor alle waardevolle functies van de werf, zoals werkplaats, kenniscentrum, openluchtmuseum, leer-werkplek en buurthuis. Door het belang van de Koningspoort voor de stad te erkennen en te investeren in een toekomstplan maakt de gemeente dat nu mogelijk, vinden ze.

foto: AdobeStock

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -