Een maritiem consortium met onder meer Boskalis krijgt uit de nieuwe RDM-subsidieregeling 24 miljoen euro voor onderzoek naar het versnellen van het gebruik van methanol als brandstof in de scheepvaart. Methanol kan een aanzienlijke vermindering van de CO2-uitstoot opleveren in vergelijking met traditionele brandstoffen. Het wordt gezien als een van de meest haalbare ‘schone’ brandstoffen voor grootschalige toepassing door de sector.
Het programma is getiteld Methanol als Energiestap Naar Emissieloze Nederlandse Scheepvaart (MENENS). Het onderzoeksproject richt zich op de ontwikkeling van schone energietechnologie voor de scheepvaartindustrie, van jachtbouw tot offshore-werkschepen en krachtige baggerschepen.
Methanol
Het totale onderzoeksbudget bedraagt circa 38 miljoen euro. Het consortium bestaat uit scheepseigenaren, werven, leveranciers van gespecialiseerde maritieme apparatuur en kennisinstellingen. Het gaat op zes verschillende scheepstypen een retrofit uitvoeren om de levensvatbaarheid van methanolbrandstofsystemen te testen.
“Alternatieve brandstoffen zijn essentieel voor de ontwikkeling van een duurzamere maritieme industrie”, zegt Peter Berdowski, CEO van Boskalis. “Om die reden blijven wij een voortrekkersrol spelen bij initiatieven om het emissiereductiepotentieel van methanol en andere schone technologieën te onderzoeken. Dit onderzoeksprogramma naar het gebruik van methanol als koolstofarme brandstof is een volgende belangrijke stap op weg naar de verwezenlijking van de net-zero-doelstelling.”
Nieuwbouwschepen
Boskalis doet al mee aan een ander project, bekend als het Green Maritime Methanol Consortium, dat eerder de haalbaarheid van methanol als duurzame brandstof voor de maritieme sector heeft onderzocht. Een studie uit 2020, ondersteund door TKI Maritiem en het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaatbeleid, toonde aan dat het gebruik van methanol nog niet economisch haalbaar is voor retrofit in de schepen van Boskalis, maar er wordt momenteel verder onderzoek gedaan naar de geschiktheid voor nieuwbouwschepen.