- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsZwijndrecht krijgt maritieme leergang vmbo

  Zwijndrecht krijgt maritieme leergang vmbo

  - Advertentie -

  Delen

  De gemeente Zwijndrecht, LOKET Zwijndrechtse Waard en Koninklijke BLN-Schuttevaer werken samen voor een maritieme Leergang op het vmbo in Zwijndrecht. Met ingang van het schooljaar 2019-2020 kunnen leerlingen van LOKET kiezen voor een samengesteld pakket met keuzevakken gericht is op werken in de binnenvaartsector.

  Vrijdag 7 december ondertekenden wethouder Tycho Jansen (Economie, Binnenvaart), wethouder Jolanda de Witte (Onderwijs), directeur Esther van Beelen van het LOKET, en directeur Co Abercrombie van Koninklijke BLN-Schuttevaer, daarvoor een intentieverklaring.

  De binnenvaartsector is voor Zwijndrecht van groot belang. Er is veel werk in de binnenvaart en dat biedt kansen voor jongeren. Vmbo-leerlingen die een opleiding voor de binnenvaart willen doen, kunnen vanaf volgend jaar terecht in Zwijndrecht.

   

  Carrièrekansen

  Wethouder Tycho Jansen zegt: “Zwijndrecht is de thuishaven van de binnenvaart en we zien dat de binnenvaart zeker als werkgever heel veel prachtige kansen biedt. Deze maritieme leergang is niet alleen voor Zwijndrecht, maar voor de hele regio belangrijk.”

  Zijn collega Jolanda de Witte voegt daar aan toe: “We willen voortdurend de match tussen het bedrijfsleven – en dan met name de binnenvaart – en het onderwijs verbeteren. Door in te zetten op deze maritieme leergang maken we daar ook concreet werk van.”

   

  Doorstroming naar vakopleiding

  Het LOKET biedt een programma dat gericht is op een kennismaking met de binnenvaart. Hierdoor kunnen leerlingen beter voorbereid doorstromen naar het mbo voor de vakopleidingen voor deze sector in Dordrecht en Rotterdam. Zwijndrecht is de eerste gemeente en LOKET de eerste algemene vmbo-school in Nederland waar dit mogelijk is.

  De scholenkoepel was eerder betrokken bij de introductie van het keuzevak verbrandingsmotoren voor het profiel Mobiliteit & Transport. Daarmee werden de eerste stappen gezet richting de maritieme sector. De leergang Maritiem heeft ook raakvlakken met het profiel Produceren Installeren & Energie (PIE). Beide profielen trekken in deze leergang gezamenlijk op.

   

  Leven en werken aan boord

  Er wordt een programma opgesteld waarbij leerlingen via excursies en stages kunnen kennismaken met het leven en werken aan boord. Hierbij verzorgt LOKET de lessen, samen met gastdocenten uit de binnenvaartsector.

  BLN-Schuttevaer zet zich in om leden enthousiast te maken voor het geven van gastlessen en voor het mogelijk maken van bedrijfsbezoeken en stages aan boord. Bij de opzet van het lesprogramma biedt de brancheorganisatie ondersteuning, net als het STC uit Rotterdam.

  foto: De ondertekenaars van het convenant: vlnr Co Abercrombie (BLN-Schuttevaer), onderwijswethouder Jolanda de Witte, binnenvaartwethouder Tycho Jansen en Esther van Beelen (LOKET) (foto gemeente Zwijndrecht)

   

  In De Binnenvaartkrant van 18 december 2018 staat een exclusief interview met wethouder Tycho Jansen over de speciale band tussen Zwijndrecht en de binnenvaart.

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -