Zuid-Hollandse gemeenten vragen om stimulering binnenhavens

0

Achttien Economiewethouders in Zuid-Holland Zuid vragen minister Schultz van Infrastructuur en Milieu om een stimuleringsregeling voor binnenhavens en laad- en loskades. Ze wijzen op Vlaanderen, waar zo’n ‘kaaimurenregeling’ al jarenlang succesvol helpt bij het stimuleren van vervoer over water.

Volgens de wethouders, verenigd in het Regionaal Economisch Overleg (REO) Zuid-Holland Zuid, kan een nieuwe stimuleringsregeling particuliere investeringen in binnenhavens aanmoedigen. Door de regeling worden, met een bijdrage van de overheid, particuliere kades voorzien van een moderne laad- en loswal.

In ruil tekenen bedrijven een contract om tien jaar lang lading per binnenvaartschip te laten vervoeren. Ook derden die er lading willen verschepen, hebben toegang tot de nieuwe laad- en loskade.

 

Achterstallig onderhoud

In Zuid-Holland Zuid liggen ruim veertig binnenhavens, waarvan een aantal kampt met achterstallig onderhoud. De havens zijn vaak te ondiep en kades te kort voor de huidige scheepsgroottes. “Met de regeling worden particuliere eigenaren gestimuleerd hun havens en laad- en loskades aan te passen aan de eisen van de moderne binnenvaart”, aldus de wethouders.

 

Shuttleverbindingen

De afgelopen jaren stimuleerde minister Schultz van Haegen de ontwikkeling van binnenhavens al eerder, onder andere met de regeling voor quick wins. “Voor verdere groei van de binnenvaart kan Nederland als varende natie meer stappen zetten”, zo vinden de wethouders die in hun gemeente verantwoordelijk zijn voor Economie.

Ze noemen als voorbeelden halteplaatsen, shuttleverbindingen en extra overnachtingsplaatsen voor de schippers. Ook pleiten ze voor samenwerking met buurlanden en Europa, bijvoorbeeld voor investeringen uit EU-fondsen.

Het Regionaal Economisch Overleg (REO) Zuid-Holland Zuid vertegenwoordigt achttien gemeenten in de regio’s Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Drechtsteden en Hoeksche Waard:
·       Hardinxveld-Giessendam
·       Giessenlanden
·       Gorinchem
·       Leerdam
·       Molenwaard
·       Zederik
·       Alblasserdam
·       Dordrecht
·       Hendrik-Ido-Ambacht
·       Papendrecht
·       Sliedrecht
·       Zwijndrecht
·       Binnenmaas
·       Cromstrijen
·       Korendijk
·       Oud-Beijerland
·       Strijen
·       Goeree-Overflakkee

 

foto:  Dordrecht is een van de achttien gemeenten die de minister vragen om een stimuleringsregeling.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.