Zonder walstroom toch schone, stille stroom

0

“Walstroom zonder wal” heet het nieuwe project van ondernemer Leen Schipper van  consultancybureau Schipco. Met steun van de Stadsregio Rotterdam is een mobiele unit ontwikkeld waarmee met slechts zeer gering geluid, gebruik makend van schone energie elektriciteit kan worden opgewekt.

Havenbedrijf Rotterdam is enthousiast en zal de unit ook in gaan zetten, onder andere tijdens de Wereldhavendagen. Maar ook in Amsterdam en Schiedam zijn al projecten in ontwikkeling die gebruik maken van Leens vinding.

 

Walstroom-zonder-wal1
Burgemeester Jan van Belzen van Barendrecht gaf met een scheepstelegraaf het startsein voor het gebruik van walstroom zonder wal. Van Belzen is bestuurslid voor groen en milieu bij de Stadsregio. Het was één van de laatste projecten waar de stadsregio subsidie voor verleende.

Methaangas als brandstof

Donderdag 12 maart werd op de Wilhelminakade de eerste unit gedemonstreerd aan een aantal genodigden. Als schip dat er op werd aangesloten, was de spits Manna van eigenaar Bart Verkade (varend voor de ELV) gekozen.

Deze unit heeft een vermogen van zo’n 200 kiloWatt en wordt van brandstof voorzien door een aantal methaangas (aardgas) cilinders. De unit werd ontwikkeld door Qumey Metaalindustrie, Henri Systems Holland, Elma, S-tec en Cofely Marine & Offshore. De unit kan zo groot en sterk worden gemaakt als nodig is en is per vrachtauto verplaatsbaar. De kleinere units kunnen eventueel ook vrij simpel met behulp van de autokraan aan boord worden gezet.

 

 

 

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.