- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsZeemanskerken vieren 500 jaar Luther

Zeemanskerken vieren 500 jaar Luther

- Advertentie -

Delen

Zondag 29 oktober is er een bijzondere dienst in de Lutherse Andreaskerk in Rotterdam. Samen met de Deense, Duitse, Finse, Noorse en Zweedse kerken van Rotterdam wordt een Zeemanskerkendienst gevierd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb zal daarbij aanwezig zijn.

Samen vieren de kerkgenootschappen ‘500 jaar Reformatie’. Martin Luther spijkerde namelijk op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in het Duitse Wittenberg.

Het projectkoor zingt 29 oktober.

Het wordt een veeltalige en muzikale kerkdienst. De schriftlezing is volgens het Duitse rooster, het avondmaal wordt gevierd volgens de Finse liturgie. De liederen worden in allerlei talen gezongen. Een blazersensemble en een projectkoor leveren een muzikale bijdrage.

De dienst begint om 11 uur. Na afloop is er koffie of thee met appeltaart. In het Katharinahofje bij de kerk is er een leuke markt, waar alle ‘landen’ aan mee doen.

 

Luther en Rotterdam

De ideeën van Martin Luther – die veel in discussie ging met Erasmus van Rotterdam – kregen in heel Europa navolging, en zorgden er uiteindelijk voor dat de protestantse kerken ontstonden. Ook in Rotterdam is er al meer dan 400 jaar een lutherse kerk. Eerst in het centrum van de stad, na het bombardement in de Tweede Wereldoorlog verhuisde de gemeenschap naar de Andreaskerk in het Oude Noorden.

500 jaar gelden spijkerde Luther zijn 95 stellingen op de deur van de kerk in Wittenberg.

De Zeemanskerken worden zo genoemd omdat ze in de twintigste eeuw in Rotterdam zijn gebouwd om zeelui uit Scandinavië en Duitsland de gelegenheid te geven om kerkdienst in hun eigen taal bij te wonen.

Het adres van de Andreaskerk is Heer Vrankestraat 51, Rotterdam (bij tram- en treinstation Rotterdam-Noord).

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -