- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWerfweekend Vreeswijk in teken van beurtvaart

Werfweekend Vreeswijk in teken van beurtvaart

- Advertentie -

Delen

Museumwerf Vreeswijk houdt op 1 en 2 september weer het jaarlijkse Werfweekend. Dit jaar staat het in het teken van de beurtvaart. Aanmelden is niet nodig en de toegang is gratis. Voor sommige activiteiten wordt wel een (kleine) bijdrage gevraagd.

Tijdens het Werfweekend is voor jong en oud weer veel te zien, te doen én te horen! Want het draaien van oude scheepsmotoren wordt ruimschoots gedemonstreerd. Gevaren wordt er ook: in het groot met rondvaarten langs de Vreeswijkse kaden en in het klein met opduwers en binnenvaartschepen in een bassin op het werfterrein. Ook jonge bezoekers kunnen het water op: veilig en zelfstandig in handraderbootjes.

de Varende Modelbouw Club ’t Anker staat garant voor vaardemonstraties met hun verbazingwekkend natuurgetrouwe modellen. Het publiek vormt de jury voor de keuze van het mooiste model.

 

Kinderprogramma

Wegens groot succes tijdens voorgaande Werfweekenden kunnen kinderen weer hun eigen stoombootjes bouwen of zeilklompjes beschilderen. Na afloop mogen de scheepjes mee naar huis.

In de schminkkraam staan vrijwilligers klaar voor het zetten van een indrukwekkende plaktattoo en toveren zij de kinderen om in een stoere zeebonk of een listige leeuw. Met of zonder schmink kunnen kinderen de wereld van de techniek en de binnenvaart verkennen op de leuke, informatieve en actieve speel- en doe-route Aan-De-Slag, waarbij werfmaatje Hans van de Werf tekst en uitleg geeft.

 

Binnen- en buitenterras

Op het werfterrein kunnen bezoekers demonstraties bijwonen van oude scheepsambachten zoals het traditionele zeilmaken en het knopen of splitsen van touw of staaldraad. In de timmerloods, die voor deze gelegenheid is geopend, kan men het vakmanschap van de scheepstimmermannen bewonderen.

Wie hongerig is geworden van zo’n dag, kan bijtanken in de poffertjeskraam of smullen van een ijsje (gratis voor kinderen). Uiteraard kan men ook neerstrijken op het buiten- of het binnenterras van het gezellige Theehuys, voor een hapje en een drankje. Diverse optredens van enthousiaste trekzakspelers en een aantal koren, zoals zeemanskoor De Brulboei en zeevrouwenkoor Waterzooi, vergroten de gezelligheid.

 

(foto Quirinus van den Bosch)

Beurtvaartschepen

De beurtvaart kent een lange historie. Wegen bestonden vroeger uit modderige paden die vaak nauwelijks begaanbaar waren. Nederland bezat wel een fijnmazig net van waterwegen met jaagpaden erlangs voor de trekschuit. Vanaf de 16e eeuw had Nederland een strak gereguleerd systeem van beurtdiensten. Vervoer over water was toen al de juiste weg!

Beurtschepen (eerst zeilend en/of als trekschuit, later werden het stoom- en vervolgens motorschepen) onderhielden talrijke vaste lijndiensten tussen steden en dorpen voor het vervoer van passagiers, vee, post, grondstoffen en producten. Tot ver in de vorige eeuw waren deze diensten dagelijkse kost totdat vrachtwagens, bussen en treinen dit werk grotendeels hadden overgenomen. Met de diensten verdwenen ook de schepen. Een aantal kwam terecht in de vrije vrachtvaart, een deel werd gesloopt, de rest vond haar bestemming als (varend) woon- of recreatieschip.

Omdat deze editie van het Werfweekend in het teken staat van de beurtvaart zullen oude beurtschepen niet ontbreken. Bij een aantal mogen bezoekers binnenkijken en de sfeer proeven van toen. Daarnaast worden laad- en losdemonstraties gegeven, onder andere met het gerestaureerde beurtschip Jansje van de oude beurtschippersfamilie Van Baalen. De kleinzoon van de oude schipper Van Baalen, Willem Oosterlee (schipper op de Vrevia), geeft zaterdag- en zondagmiddag dialezingen over de beurtvaart. De lezingen vinden plaats in de zeilmakerij boven de IJzerloods en duren een half uur.

Kijk voor meer informatie op www.museumwerf.nl.

 

Authentieke Dag

Het Werfweekend valt deels samen met het Vreeswijkse evenement Authentieke Dag. Op zaterdag 1 september zijn vanaf 9.00 uur in de Dorpsstraat circa 250 oude, antieke auto’s, brommers, motorfietsen, vrachtauto’s en tractoren te bewonderen. Vanaf 10.00 uur maken de minstens veertig jaar oude voertuigen een rondrit door de provincie waarna ze zich weer ‘om de Kolk’ van Vreeswijk verzamelen.

foto boven: Ton den Engelsman

 

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -