- Advertentie -
Meer
  - Advertentie -
  HomeNieuwsMinder leegvaart in Vlaanderen

  Minder leegvaart in Vlaanderen

  - Advertentie -

  Delen

  Schepen op de Vlaamse waterwegen varen steeds minder leeg. Dat blijkt uit cijfers die de Vlaamse volksvertegenwoordiger Bert Maertens (N-VA) op zijn verzoek kreeg van minister Ben Weyts van Mobiliteit en Openbare Werken.

  Volgens Maertens werpen de initiatieven die Weyts neemt om de leegvaart te beperken door gerichte samenwerking tussen de overheid en het bedrijfsleven vruchten af. Uit de registratie op sluizen “blijkt dat het percentage leegvaart over de Vlaams waterwegen in dalende lijn is, zowel voor wat betreft de aantallen lege containers die worden vervoerd, als voor het aantal leeg varende schepen”, aldus Maertens.

  Het percentage leeg vervoerde containers daalde van 34,3 procent in 2016 naar 32,8 procent in het huidige jaar. Het aantal lege schepen daalde in die periode van 40,8 naar 39,3 procent. “Dat is een succes, zeker in combinatie met een stijging van het totaal aantal vervoerde containers en het aantal vervoerde tonkilometers in dezelfde periode”, vindt Maertens.

   

  Beter dan Nederland

  Hij vergelijkt de cijfers met die van Nederland en baseert zich daarbij op gegevens van 4Shipping, dat  in mei een app lanceerde om leegvaart in kaart te brengen en te beperken. Volgens de eerste resultaten daarbij vaart volgens de N-VA-politicus gemiddeld 48 procent van de binnenvaartschepen leeg.

  “Vlaanderen doet het dus beter, wat mede te danken is aan de transportdeskundigen van De Vlaamse Waterweg nv. Zij sporen goederenstromen op en werken actief samen bedrijven in hun zoektocht naar een manier om hun goederen over de waterweg te transporteren en te bundelen”, aldus Maertens.

  foto: Bogopicture/Fotolia

  Delen

  - Advertentie -

  Meer

  Laat een reactie achter

  Vul uw opmerking in!
  Vul je naam in

  - Advertentie -
  - Advertentie -

  - Advertentie -
  - Advertentie -