Wereldhavendagen komen er weer aan

0

Het eerste weekend van september (6 tot en met 8) vinden de Wereldhavendagen in Rotterdam plaats. Met een uitgebreid programma kunnen mensen kennis maken met de diverse aspecten die de haven te bieden heeft. Bezoekers kunnen zich inschrijven voor bedrijfsbezoeken, er zijn kadepresentaties en diverse demonstraties op het water. Genoeg te beleven dus.

Het BVB is samen met het EICB op de Westerkade aanwezig om de binnenvaart een gezicht te geven. Op de vrijdag, van oudsher de jongerendag, zullen we vmbo-leerlingen enthousiast maken voor een beroep aan boord. We doen dit in samenwerking met de Stichting MATE die het voormalige vrachtschip MATE aan de Westerkade legt. Op afspraak brengen scholen een bezoek aan boord. Daarnaast kunnen andere bezoekers in de middag ook in kleine groepjes onder begeleiding een bezoek aan de MATE brengen.

De MATE dient als opleidingsschip voor jongeren die maatschappelijk gezien buiten de boot dreigen te vallen. Stichting MATE is een initiatief van Maaskade Bevrachters in samenwerking met Horizon Jeugdzorg en Onderwijs.

Zaterdag en zondag kunnen bezoekers een kijkje aan boord nemen van een van de innovatieve schepen van Sendo Shipping. Sendo Shipping is een vernieuwend en groeiend bedrijf dat meerdere binnenvaartschepen exploiteert die varen tussen de Rotterdamse havens en diverse inland terminals in het noorden en midden van Nederland.

Mensen kunnen op 7 en 8 september een kijkje nemen aan boord van een van de schepen.
In de tentpresentatie op de kade zullen het BVB en het EICB meer vertellen over de innovatieve schepen, foldermateriaal beschikbaar stellen en aan de kinderen onze interactieve binnenvaartposters uitdelen. Ieder jaar komen rond de 400.000 mensen op dit grote evenement af, van heinde en verre. We hopen ook dit jaar weer veel mensen kennis te laten maken met de binnenvaart.

World Port Week

De periode rond de Wereld­havendagen wordt dit jaar voor het eerst uitgebouwd naar een volledige World Port Week. Daarmee worden de Wereldhaven­dagen het sluitstuk van deze week vol Rotterdamse havenactiviteiten. De kick-off van deze World Port Week vindt plaats op 1 augus­tus in het Maritiem Museum.

Binnenvaartdagen Zwijndrecht

Het weekend na de Wereldhaven­dagen, op vrijdag 13 en zaterdag 14 september, vinden voor het eerst de Binnenvaartdagen Zwijndrecht plaats. Een tweedaags openbaar publieksevenement voor de regio met zowel educatie en voorlichting als entertainment en live muziek. Het evenement vindt plaats op het Maasplein, Thorrehoofd, Veerplein en de kade Zomerlust in Zwijndrecht.

De binnenvaart wordt daar door diverse lokale rederijen en bedrij­ven vertegenwoordigd. De afdeling Rijnmond van Koninklijke BLN-Schuttevaer heeft een pagode­tent waar ze informatie over de binnenvaart zullen geven. Dit met materiaal beschikbaar gesteld door het BVB, zoals folders en posters van schepen. Maar ook de VR-bril met binnenvaart­simulatie van het BVB zal in de tent gebruikt worden om mensen een eerste, virtuele kennismaking met het varen te geven. Ook heeft het BVB de bestanden van de schepenposters en het informatiebord met vaarwegen beschikbaar gesteld om af te drukken en langs de looproute te kunnen plaatsen.

Op deze manier kunnen we de bezoekers net dát extra stukje informatie over de binnenvaart meegeven en wellicht jongeren enthousiast maken voor een beroep aan boord.

 

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.