Watersport: "Harder werken voor kleinere marge"

0

“Watersportondernemers moeten harder werken en de marges zijn kleiner dan voorheen.” Dit meldt André Vink, directeur Hiswa Vereniging. Hij heeft ook goed nieuws voor de watersportsector: "Wij zijn nog niet terug op het niveau van 2008 maar de cijfers van 2010 zijn beter dan die over 2009.”

 

Directeur André Vink van Hiswa Vereniging. (foto E.J. Bruinekool Fotografie)

Sinds anderhalf jaar verspreidt Hiswa Vereniging elk kwartaal een vragenlijst onder de leden. Circa 200 bedrijven uit twaalf sectoren sturen regelmatig hun reacties op deze enquête. “Het is geen onderzoek waaraan je echt conclusies kunt verbinden”, waarschuwt Vink. “Het is puur indicatief.” De resultaten uit het onderzoek komen echter in grote mate overeen met de signalen van collega-brancheverenigingen in Europa en de Verenigde Staten. “Onze indruk is dat de situatie stap voor stap verbetert.”

Gebruikte schepen
Per deelsector zijn duidelijk verschillen te zien. “De dienstverlening, denk aan vaarscholen, verhuur en havens, doet het relatief goed. Datzelfde geldt voor de handelssectoren. Bij importeurs is een herstel te zien. Daar vielen de grootste klappen twee jaar geleden. De boten- en jachtbouwers hebben het, naar onze beleving, op dit moment het moeilijkst. Er zijn bedrijven die kunnen schakelen naar onderhoud en refit. Dat is voor hen een voordeel.”
“Maar bedrijven die ook schepen inruilen, hebben het erg moeilijk. De prijzen van gebruikte schepen zijn fors gedaald. Wie voor die daling schepen heeft ingeruild en nog niet heeft verkocht, moet rekening houden met een verlies bij verkoop.”

Hypotheken
Wat meespeelt bij de nieuwbouwsector is het feit dat verstrekkers van scheepshypotheken een jaar geleden hun voorwaarde hebben aangescherpt. “Voorheen konden kopers zo’n 75 tot wel 80 procent van het aankoopbedrag lenen. En soms lag dat percentage zelfs hoger. Tegenwoordig moet je als koper grofweg 50 procent eigen geld meenemen. Financiële instellingen zijn voorzichtig en dat geldt ook voor de consumenten. De wil om te kopen is er wel, maar het vertrouwen vaak niet en er zijn ook geen grote tekenen van herstel.”
Het merendeel van de bedrijven heeft de activiteiten aangepast aan de situatie. “De ondernemers draaien op een ander niveau’, weet Vink. ‘Veel bedrijven hebben inmiddels minder medewerkers. Zij hebben hun uitgavenpatroon moeten aanpassen aan de gedaalde inkomsten.” Of dat voldoende is om te overleven, zal de tijd leren. Het aantal faillissementen in de watersportsector is sinds de start van crisis toegenomen.

Hiswa te Water
De sector werkt hard om de consument enthousiast te maken voor de watersport. Hiswa Multi Media, organisator van de Hiswa te Water die in september in IJmuiden wordt gehouden, draagt zijn steentje bij. “De beurs wordt anders dan voorgaande jaren”, vertelt Farouk Nefzi, directeur van Hiswa Multi Media. ‘Ondernemers, sponsoren en consumenten hebben aangegeven meer te verwachten dan alleen een zo breed en groot mogelijk aanbod van boten. Het gaat niet om “de boot”. Het gaat om “de beleving”. Wat betekent watersport. Wat voor gevoel roept het bij je op.’

De watersportsector krijgt dit jaar een extra steuntje in de rug. Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, samen met Hiswa Vereniging en de watersportprovincies, start een promotiecampagne in Nederland, Duitsland en België. De campagne is het resultaat van contacten tussen Hiswa Vereniging en het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

‘Het gaat er vooral om dat wij mensen enthousiast maken voor de watersport´, vervolgt Nefzi. “Wij willen en moeten laten zien dat watersport interessanter is dan andere vormen van vrijetijdsbesteding. Het is een concurrentieslag waarbij wij ons vooral richten op de jongeren. Zij zijn de toekomst van de watersport.”
In IJmuiden wordt een aantal veranderingen doorgevoerd. Zodra de beurs is verhuisd naar de nieuwe locatie in Amsterdam schakelt Hiswa volledig over op het nieuwe concept.

De Hiswa te Water wordt van dinsdag 6 tot en met zondag 11 september 2011 gehouden in de Marina Seaport IJmuiden. Dit jaar worden, zo stelt Nefzi, circa 350 zeil- en motorboten gepresenteerd. “Op dit moment hebben wij zo’n 300 inschrijvingen en 80 opties. Wij verwachten uit te komen op 350 stuks.” Vorig jaar waren op de Hiswa te Water nog ruim 370 zeil- en motorboten te zien en in 2009 zelfs meer dan 420 stuks.

(Evert Bruinekool)

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.