- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsWaddenhavens gaan meer samenwerken

Waddenhavens gaan meer samenwerken

- Advertentie -

Delen

Nederlandse, Duitse en Deense Waddenzeehavens hebben op 17 mei een intentieverklaring ondertekend. Daarmee beloven ze verantwoordelijkheid te nemen voor het respectvol omgaan met de Waddenzee en kondigen zij een verregaande samenwerking aan met het uitwisselen van best practices. 

De intentieverklaring werd ondertekend tijdens de Wadden Seaport Conference in Harlingen. De afspraken worden vandaag (18 mei) door directeur Cas König van Groningen Seaports besproken tijdens de trilaterale regeringsconferentie in Leeuwarden. Daar wordt hij naast de concept-Verklaring van Leeuwarden gelegd. In de regeringsverklaring maken de natuurministers van Nederland, Duitsland en Denemarken opnieuw gezamenlijke plannen voor de komende vier jaar. De havens geven in hen verklaring aan dat ze ervaringen delen over duurzame havens en met andere partners willen samenwerken om het Werelderfgoed Waddenzee te beschermen.

 

EcoPort-netwerk

Voorzitter van de Waddenzeehavens is oud-minister Tineke Netelenbos. Zij zegt: “Sinds 2014 is er veel vooruitgang geboekt. Ik vind het ontzettend veelbelovend dat zoveel havens samen zo actief zijn om een bijdrage te leveren aan dit gebied. Tegelijkertijd moeten we ons realiseren dat er nog veel vooruitgang te boeken is, zeker als we ons beseffen dat er enkele Waddenzeehavens nog geen onderdeel van het EcoPort-netwerk zijn.”

Op de conferentie werd meteen de daad bij het woord gevoegd. 21 best practices werden op de conferentie gepresenteerd, uiteenlopend van oliebestrijdingsapparatuur voor waddengebieden en schonere scheepvaart tot energietransitie bij havens.

Op de nieuwe website www.waddenseaports.com zijn de best practices terug te vinden. De site wordt in de komende periode verder aangevuld met nieuwe voorbeelden om elkaar te inspireren steeds beter met de kwetsbare Waddenzee om te gaan.

 

Pact van Marrum

Op dezelfde conferentie ondertekenden de Nederlandse havens en de Coalitie Wadden Natuurlijk het Pact van Marrum. In dit pact zijn concrete beleidsafspraken gemaakt over de ontwikkeling van de havens de komende jaren op economisch en ecologisch vlak. Zo moet havenontwikkeling hand in hand gaan met de bescherming van de Waddenzee.

CWN is een samenwerkingsverband van de Waddenvereniging, Vogelbescherming Nederland, Landschap Noord-Holland, It Fryske Gea, Stichting Het Groninger Landschap, Stichting WAD en Vereniging Natuurmonumenten.

 

EcoPort-certificaten

Secretaris-Generaal Isabelle Ryckbost van European Sea Port Organisation (ESPO) reikte op de conferentie EcoPort-certificaten uit aan drie Duitse en vier Nederlandse havens. In de vorige regeringsverklaring (van 2014) nodigden de Nederlandse, Duitse en Deense ministers de havens uit om zich zo snel mogelijk als EcoPorts te laten certificeren.

ESPO geeft die certificaten uit. Dit certificaat borgt de duurzame ontwikkeling van havens. Lloyds Register toetst of de havens aan de gestelde duurzaamheidseisen voldoen en vraagt iedere twee jaar om verbeteringen uit te voeren, zodat de havens steeds beter presteren.

foto:  De betrokken havendirecteuren met de getekende intentieverklaring tijdens de Wadden Seaport Conference. (foto Joachim de Ruijter)

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -