In juli 2008 kocht bakker Dieteren het pand aan de Maasbrachtse Havenstraat 20, pal naast schipperscafé ’t Wiel. De familie Gubbels en de vaste clientèle, die alle ontwikkelingen in en bij de haven scherp in de gaten houden, vonden dat een interessante move. Wat zou er met het pand gaan gebeuren? Na een jaar kwam er gewisheid: de Griekse keuken ging zijn intrede doen in Maasbracht, want er kwam een Griekse restaurant in.
El Greco is gevestigd aan de Havenstraat in Maasbracht.
Dat was een nog veel interessantere ontwikkeling. Want de gesprekken in een café gaan niet altijd, maar wel meestal over de aangename geneugten des levens. Genieten van een goed glas en lekker eten scoren daarom hoog op het interesselijstje. Iedereen was dus razend benieuwd naar wie, wat, wanneer, waarom en hoe.
Omstreeks juli startte de nieuwe eigenaar Dieteren met de verbouwing. Een ingrijpende verbouwing, die zich eigenlijk niet van een nieuwbouw onderscheidde. Van het lange smalle pand bleven alleen maar de buitenmuren overeind. Het duurde niet lang of de nieuwe restauranteigenaar, Christos Kiritsis, werd een bekende verschijning als hij tijdens zijn frequente bezoeken de voortgang van de verbouwing controleerde.
Op de kaart gezet
Begin december 2009 nam de spanning toe. Zou het Christos lukken voor Kerstmis te openen? Helaas, de gourmets moesten nog even geduld beoefenen. Christos zag geen kans vóór de feestdagen van start te gaan. “De laatste loodjes wegen toch altijd het zwaarst. Geforceerd opengaan heeft geen zin, ik wil alles in orde hebben”, liet hij weten.
Het nam toch nog de hele maand januari in beslag, maar toen was het moment suprème toch daar. “Vrijdag 28 januari start ik zonder reclame te maken, als proef om keuken, bediening en alles te testen”, besloot Christos. Hij heeft het geweten. Op zaterdag en zondag was er geen plek meer te krijgen. In één klap is El Greco in Maasbracht op de kaart gezet.
Enkele dagen later kreeg ik de gelegenheid een half uurtje met Christos (41) te praten en ook om kennis te maken met zijn charmante echtgenote Konstantina. Christos stapte op zijn 15e in Griekenland de horeca binnen en vond daar zijn levensbestemming. Op zijn 21e bezat hij zijn eerste eigen restaurant. Zijn omzwervingen brachten hem naar west-Europa, waar hij restaurants bezat in Noord-Holland, Sleeswijk-Holstein en laatstelijk in Heerlen. Daarna kwam de regio Midden-Limburg in beeld, met name Maasbracht, want daar was nog geen Grieks restaurant, zo verklaarde Christos.
De pasteltinten van de wanden en het plafond harmoniëren goed met de vrolijk gekleurde banken en stoelen.
Zorba
“Het is mijn insteek om mijn gasten de echte Griekse keuken te laten proeven met een keur van gerechten en een aangename keuze. Niet beknibbelen. Ik wil mij onderscheiden in alle opzichten.”
Deze filosofie is ook te zien aan het visitekaartje van zijn restaurant, El Greco. Dat was de bijnaam van de Griekse schilder Domenikos Theotokopoulos (Kreta 1541-Toledo 1614), die furore maakte in Spanje en daar bekend was als El Greco, de Griek. Op het visitekaartje staan Antony Quinn en Alan Bates afgebeeld tijdens hun beroemde dansscene in de film Zorba de Griek. Hoewel hij Mexicaan was, wist Antony Quinn in de rol van Zorba als geen ander de Griekse levenslust uit te beelden, een rol die hem ook een Oscar opleverde.
À propos…Griekse levenslust: van Grieken – trouwens van alle volkeren rond de Middellandse Zee – wordt gezegd dat zij (uitbundig) leven om te eten, in tegenstelling tot het calvinistische Nederland, waar ze zuinigjes eten om in leven te blijven. Limburg natuurlijk uitgezonderd.
Genummerd
Over levenslust en eten gesproken, dat brengt ons op de menukaart van El Greco. Inderdaad een keur van gerechten en een aangename en uitgebreide keuze. 122 gerechten telt de kaart. Genummerd want bij El Greco kan men ook afhalen. De voor- en bijgerechten variëren in prijs van € 3,50 (olijven en pepperoni) tot € 9,50 (salade met verse garnalen en kalamaris); de hoofdgerechten van € 12,10 (gekruid gehakt, tomatensaus, fetakaas, frites en salade) tot rond € 23,- bijvoorbeeld ossehaas, varkenshaas, lamshaas, lamskotelet, kipfilet, griekse pasta, frites, tzaziki en boerensalade of gebakken scampi’s, zalmfilet, zeetongfilet, kalamaris, verse mosselen met knoflooksaus, griekse pasta, gratin en salade.
Uitzicht op de haven. (foto’s Jo Bindels)
Breng een stevige trek mee want Christos en zijn medewerkers verwennen gasten in alle opzichten. De inrichting is ook een onderdeel van die verwennerij. De pasteltinten van de wanden en het plafond harmoniëren goed met de vrolijk gekleurde banken en stoelen, de warme bruine tafels en de donkere vloerbedekking. Het lange smalle pand zorgt ook voor een intieme sfeer.
Tijdens ons bezoek aan El Greco genoten mijn echtgenote en ik van een uitgebreid voorgerecht van diverse traditionele warme en koude hapjes, daarna gegrilde ossenhaas, varkenshaas, lamshaas en kipfilet in thijmsaus, verse groenten en salade (ik) en gebakken scampi’s met knoflooksaus en griekse pasta (mijn echtgenote). Deze hoorn des overvloeds werd begeleid door een halve liter droge en voortreffelijk drinkbare, witte huiswijn. El Greco, warm aanbevolen.
El Greco
Havenstraat 20
6051 CS Maasbracht
(0475) 43 66 44
(reserveren gewenst)