- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsVlaanderen: 4 miljoen euro om lading van de weg te halen

Vlaanderen: 4 miljoen euro om lading van de weg te halen

- Advertentie -

Delen

De Vlaamse overheid en de Vlaamse havenbesturen ondersteunen vanaf dit jaar in totaal zestien projecten die lading van de weg halen en verschuiven naar het water of het spoor. Dankzij deze projecten zullen jaarlijks 350.000 vrachtwagens minder rondrijden op onze wegen. Dat maakt minister Ben Weyts bekend.

“Dit zijn ondernemers die zich niet meer blindstaren op de file aan de voordeur, maar oog hebben voor de mogelijkheden die open liggen aan de achterdeur”, aldus de Vlaamse minister van Mobiliteit. “Slim gebruik van de mogelijkheden van de waterweg en het spoor doet de files krimpen en verhoogt de logistieke slagkracht van onze Vlaamse havens.”

 

Achterlandverbindingen verbeteren

De files in Vlaanderen verlammen mens, milieu en economie, stelt Weyts. De stilstand is ook nadelig voor de Vlaamse havens, “die goederen vlot moeten kunnen versluizen naar het hinterland”.

De Vlaamse Overheid en de Vlaamse Havenbesturen ondersteunen innovatieve projecten met het doel de achterlandverbindingen te verbeteren. Voor elke euro die de havenbesturen hierin investeren, draagt ook Vlaanderen een euro bij. Van de 41 ingediende projectvoorstellen krijgen er zestien steun. Weyts maakt hier 2 miljoen euro voor vrij. In totaal gaat het om 4 miljoen euro.

Minister Ben Weyts. (foto Facebook)

“We hebben gekozen voor projecten die op korte termijn veel volume van de weg kunnen halen”, zegt Weyts. Bij elkaar zou het gaan om 350.000 vrachtwagens.

 

Nieuwe binnenvaartdienst tussen Antwerpen en Gent

Alle ondersteunde projecten maken gebruik van de sterke alternatieven voor het wegtransport. Een aantal projecten realiseren een nieuwe binnenvaart- en of spoorverbinding. Andere projecten zetten lading van de weg over naar binnenvaart of spoor. Het gaat daarbij onder meer om containers, cacao en afval.

Antwerpen en Gent krijgen een nieuwe binnenvaartverbinding die bestaande containerstromen tussen deze havens zal bundelen. Verder zullen containers en auto’s die nu via de weg worden vervoerd tussen de havens van Gent en Zeebrugge worden overgezet op de binnenvaart.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -