Veel vacatures op Navingo’s carrièrebeurs

0

Navingo viert het eerste lustrum van het Maritime & Offshore Career Event met een aantal nieuwe onderdelen op de beurs. Op 20 april vindt dit jaarlijks terugkerende evenement voor de vijfde keer plaats. Net als voorgaande jaren wordt de grootste maritieme carrièrebeurs in Beurs-World Trade Center Rotterdam gehouden. Het aantal exposanten (ruim 125) laat zien dat de arbeidsmarkt in de sector weer aantrekt. Organisator Navingo verwacht minimaal 2500 bezoekers.

Het Navingo Maritime & Offshore Career Event is een goede graadmeter: “Er is duidelijk meer vraag naar personeel”, zegt event manager Annemieke den Otter. “Dat is een positief teken voor de sector. We merken het ook aan onze Maritiemevacaturebank.nl. Zo zien we dat rederijen op zoek zijn naar Nederlands personeel. Aan de wal is een trend dat men vooral gericht zoekt naar mensen met een passende opleiding. In de scheepsbouw gaat het bijvoorbeeld om lassers met de juist papieren en ervaring.”

Ook de onderwijsinstellingen zijn goed vertegenwoordigd. Zoals Avans Hogeschool uit Den Bosch, die de minor Offshore Engineering & Automation onder de aandacht brengt. (foto Navingo)

De vergrijzing zorgt voor een toenemende uitstroom van oudere werknemers. De instroom hapert. Alle branches hebben daar last van; dus ook de maritieme. Bedrijven moeten extra inspanningen doen om goed en gekwalificeerd personeel te vinden. “Je merkt het ook bij de opleidingen. Zo hebben de zeevaartscholen grote moeite om voldoende studenten te interesseren voor bijvoorbeeld de marof-opleiding.”

800 vacatures
Alle natte sectoren zijn op het Navingo Maritime & Offshore Career Event (MOCE) vertegenwoordigd: van jachtenbouw tot binnenvaart en van offshore tot waterbouw. Ook de bekende maritieme uitzendbureaus en opleidingen zijn aanwezig.
Het evenement biedt een breed aanbod voor iedereen die werkzaam is in de maritieme en offshore-sector – of die dat wil worden. De bedrijven hebben 20 april naar schatting 800 vacatures in de aanbieding; zowel technische als nautische functies. De relevante onderwijsinstellingen laten zien welke opleidingen en cursussen ze in huis hebben. Circa 25 bedrijven hebben (ook) stageplaatsen te vergeven.

Overeenkomsten tussen
voetbal en maritieme sector

De lustrumeditie van het Maritime & Offshore Career Event begint om 11.00 uur. Een half uur later verricht Giovanni van Bronckhorst de officiële opening. De ex-voetballer zal op het podium worden geïnterviewd over hoe je met een goede instelling, de juiste opleiding en doorzettingsvermogen alles kunt bereiken wat je wilt. Of dat nu in het voetbal of in de maritieme sector is. Er blijken trouwens nogal wat overeenkomsten te zijn tussen die twee.

Bekende namen
“Je krijgt als bezoeker echt een goed beeld van wat allemaal mogelijk is in de maritieme sector en de offshore”, zegt Den Otter. “Van de reders, werven, contractors, maritieme uitzendbureaus zijn zo’n beetje alle bekende namen aanwezig. In de stands van de meeste bedrijven staan niet alleen HR-managers (managers personeelszaken, red.) maar ook medewerkers van de werkvloer, die uit eigen ervaring kunnen vertellen wat het werk inhoudt en hoe de sfeer bij dat bedrijf is.”
Navingo verwacht 2500 bezoekers. Marketing manager Tessa van Hees: “Net als voorgaande jaren zal de helft bestaan uit studenten, van universiteiten, hbo’s en mbo’s, en de andere helft uit mensen die al werkzaam zijn in de maritieme of de offshore-sector.”
Ze kunnen voor informatie over banen en stages terecht bij de stands. Daarnaast zijn er gedurende de hele dag bedrijfspresentaties. “Als je van een specifiek bedrijf meer wilt weten, moet je daar zeker naar toe gaan”, aldus Van Hees. “Mensen uit de bedrijven geven nuttige informatie en er is volop gelegenheid om vragen te stellen.”

Speeddaten
Op de beursvloer staat een grote kubus. Daarin vertellen vertegenwoordigers van bedrijven over bijzondere scheeps(bouw)projecten die ze hebben uitgevoerd. Dit programma heeft Navingo in samenwerking met ingenieursvereniging KIVI NIRIA samengesteld. Door de vrije inloop kunnen bezoekers zelf bepalen hoe lang ze blijven luisteren.
Een andere kubus is die van de Maritiemevacaturebank.nl. Daar zijn banen te vinden die actueel op de vacaturesite beschikbaar zijn. “Daarnaast, en dat is een nieuw onderdeel dit jaar, hebben we speeddate-sessies”, vertelt Den Otter. “Werkzoekenden moeten zich daarvoor vooraf aanmelden op de website van de beurs. Op basis van de gegevens die ze dan invullen, zoeken wij bedrijven die passen bij hun opleiding en wensen. In de kubus hebben ze een speeddate van drie minuten met iemand van het bedrijf om te zien of er een klik is. Het is dus geen compleet sollicitatiegesprek, maar kan de aanleiding zijn om een afspraak te maken.”

Lustrum

Navingo laat de 5e verjaardag van het Maritime & Offshore Career Event niet ongemerkt voorbijgaan. Op de beurs zelf zijn diverse nieuwe onderdelen en na afloop is er een feestelijke receptie voor de exposanten en de medewerkers van Navingo. Die vindt plaats in een restaurant vlak bij Beurs-WTC. Navingo verloot onder meer prijzen onder de exposanten. Het feest is om 21.00 uur afgelopen. Op die manier ontlopen de deelnemers de files maar kunnen ze toch nog op tijd naar huis.
 

Net als voorgaande jaren sluit de carrièrebeurs af met een gezellige netwerkborrel. Het laatste uur van MOCE kunnen bezoekers en exposanten onder het genot van een drankje napraten en ervaringen uitwisselen. Voor werkzoekenden een extra kans om in ontspannen sfeer een gesprek aan te knopen met de HR-manager van het bedrijf van hun keuze.

Het Navingo Maritime & Offshore Career Event vindt plaats in Beurs-World Trade Center (Beursplein 37, Rotterdam). De beurs duurt van 11.00 tot 18.00 uur. Kijk voor meer informatie en gratis voorregistratie op www.maritimeoffshorecareerevent.com.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.