Klassenbureaus gaan certificeren

0

De Inspectie van Verkeer en Waterstaat is met drie klassenbureaus overeengekomen dat zij vanaf 15 april aan Nederlandse binnenvaartschepen certificaten mogen afgeven. Hiervoor heeft de inspectie Bureau Veritas, Germanischer Lloyd en Lloyd’s Register gemandateerd. De bureaus waren al door de IVW geautoriseerd de technische inspectie van nieuwe en bestaande binnenvaartschepen uit te voeren.

Tot op heden gaf de IVW de certificaten af op basis van door de klassenbureaus uitgevoerde inspecties. Voortaan geven de klassenbureaus het certificaat zelf af. Ze zijn daarvoor door de EU erkend. Het is in Europa uniek dat de afgifte van certificaten voor binnenvaartschepen door klassenbureaus wordt gedaan.

Controle
In de overeenkomst is afgesproken hoe de certificaten worden afgegeven en dat er sprake is van wederzijdse informatievoorziening. De IVW controleert de klassenbureaus door reguliere audits en steekproefsgewijs inspecties uit te voeren op de werkzaamheden van de bureaus en op de door hen gecertificeerde schepen.
Deze taakoverdracht maakt deel uit van de plannen van de IVW om in de periode van 2010-2012 alle certificerende werkzaamheden voor binnenvaartschepen over te dragen aan marktpartijen. Deze overdracht geeft de IVW de mogelijkheid meer aandacht te besteden aan handhaving van de nieuwe Binnenvaartwet en de Wet vervoer gevaarlijke stoffen.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.