Van Wijngaarden boort met Noordstroom nieuwe marktsegmenten aan

0

In Hardinxveld is eind april de Noordstroom gedoopt, het nieuwe multifunctionele werkschip van Van Wijngaarden Marine Services. Het 35 meter lange vaartuig is het eerste exemplaar in de nieuwe Shoalbuster 3512-serie van Damen Shipyards Hardinxveld. Van Wijngaarden volgt met de Noordstroom de schaalvergroting bij opdrachtgevers en creëert mogelijkheden om nieuwe marktsegmenten aan te boren.

De Shoalbusters van Damen staan bekend om hun veelzijdigheid. Ze kunnen verschillende taken uitvoeren, waaronder slepen, duikwerkzaamheden en baggerondersteuning. Het nieuwe 3512-type doet die reputatie alle eer aan.

Begin 2015 startten Damen en Van Wijngaarden Marine Services in nauwe samenwerking met de ontwikkeling van het vaartuig. Directeur Peter van Wijngaarden legt uit waarom zijn bedrijf behoefte had aan de nieuwbouw: “Wij zien de schepen van onze klanten en de projecten waaraan we werken steeds groter worden. Als onderleverancier moeten we mee in deze schaalvergroting. Dit sterkt onze concurrentiepositie.”

 

Geringe diepgang, grote trekkracht

Van Wijngaarden formuleerde een aantal voorwaarden waaraan het nieuwe type Shoalbuster moest voldoen. Zo mocht de diepgang maximaal 3 meter bedragen; het is 2,90 meter geworden. “Ideaal om ook in ondiep water te kunnen werken”, zegt Van Wijngaarden.

“De kraan aan boord kan 11,3 ton tillen. En met de hoge trekkracht van 56 ton kunnen we voortaan ook grotere sleepopdrachten aannemen.”

“De accommodatie aan boord is uitgebreid, waardoor elf in plaats van acht bemanningsleden kunnen overnachten. Het aantal vierkante meters dek is uitgebreid naar 145: we kunnen er zeven containers van 20 voet en twee van 10 voet plaatsen.”

Van Wijngaarden speelt met de Noordstroom niet alleen in op de ontwikkelingen in de markt, maar kan met het schip ook nieuwe marktsegmenten aanboren. Zo kan de Noordstroom worden omgebouwd tot een 4 point mooring system. Hierbij wordt het schip met vier ankers in positie gehouden, waardoor een stabiel werkplatform ontstaat voor bijvoorbeeld onderhoud aan onderwater-infrastructuur.

 

Multifunctioneel

Verder kan het schip worden uitgebreid met diverse hulpmodules zoals een A-frame met ploeg voor werkzaamheden op de zeebodem. Opruimen van olie en vervoer van (zwaar) materieel behoren eveneens tot de mogelijkheden. Kortom: een multifunctioneel schip dat breed kan worden ingezet.

Van Bureau Veritas heeft de Noordstroom als eerste schip onder Nederlandse vlag beneden de 500 GRT de ‘Clean Ship’-notering verkregen. Een bewijs van duurzaamheid.

 

Vaargedrag

Inmiddels heeft de Noordstroom zijn eerste opdrachten succesvol uitgevoerd. Na de doop bracht hij een zuiger van Hardinxveld naar Hamburg. Vervolgens een kraanponton van Rotterdam naar Beverwijk. Aansluitend ging het linea recta naar Portsmouth (VK) en daarna ging de Noordstroom op weg naar Spanje voor een project.

De bemanningsleden – allemaal vaste krachten – zijn enthousiast over de goede manoeuvreerbaarheid en het uitstekende vaargedrag. Bijkomend pluspunt is volgens Van Wijngaarden de rust aan boord. “De Noordstroom is een stil schip. Dit draagt bij aan het comfort van ons varende personeel.”

De Noordstroom is het vijfde Damen-schip in de vloot van Van Wijngaarden, die inmiddels bestaat uit veertien schepen. Veertig jaar geleden kocht het bedrijf een gebruikte  Damen Pushy Cat 42 – die is nog steeds in bedrijf. Later bestelde Van Wijngaarden bij Damen drie nieuwe Shoalbusters. Ze worden wereldwijd ingezet.

 

Goede vlootbezetting

De huidige vlootbezetting is uitstekend. “We zijn druk met het uitdiepen van havens, havendienstprojecten en grote baggerprojecten in Zuid- en Midden-Amerika en het gebied rond de Middellandse Zee. In deze markt verwachten wij ook de komende jaren veel werk.”

De goed gevulde orderportefeuille is mede te danken aan de nauwe banden en korte lijnen die Van Wijngaarden onderhoudt met klanten. “Wij zijn na veertig jaar nog steeds een echt familiebedrijf. We zetten in op langdurige samenwerking met klanten én personeelsleden. Wat we beloven, komen we ook na.”

Bij Van Wijngaarden werken gemiddeld 55 mensen, van wie er zo’n 35 in vaste dienst zijn. Vorig jaar nam Peter van Wijngaarden de directie over van zijn oom en bedrijfsoprichter Wim van Wijngaarden. Enkele maanden geleden namen de medewerkers hun intrek in een nieuw kantoor. En nu dus een prachtig nieuw werkschip.

Staan er nog meer ontwikkelingen op stapel? “Ideeën genoeg!”, rondt Peter van Wijngaarden af. “Maar voorlopig gaan we eerst weer wat sparen.”

 

tekst: Sarah De Preter
foto: Damen Shipyards Hardinxveld

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.