- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSancties Rusland: twaalf jachten in aanbouw aan de ketting

Sancties Rusland: twaalf jachten in aanbouw aan de ketting

- Advertentie -

Delen

Op dit moment zijn bij vijf Nederlandse werven in totaal twaalf jachten in aanbouw voor Russische opdrachtgevers. Dat schrijft minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.

Die schepen mogen het land niet uit wegens de sancties tegen Rusland om de oorlog in Oekraïne. Voor het toezicht op luxe jachten heeft de Douane een werkgroep jachten opgericht, waarin de dienst samenwerkt met zowel de FIOD als de Kustwacht.

“De werkgroep heeft op dit moment vijftien werven en vijf handelaren in luxe- of superjachten in beeld waar extra onderzoek plaatsvindt. Alle werven zijn ondertussen bezocht en voorgelicht over de geldende sanctiemaatregelen.” Aldus Hoekstra.

Proefvaart

Op vijf van die werven zijn in totaal twaalf jachten in aanbouw voor zogeheten Russische UBO’s (ultimate beneficial owners). Dit zijn geen personen die als zodanig voorkomen op de Europese sanctielijsten, maar door de huidige sanctiemaatregelen mogen de vaartuigen niet geleverd, overgedragen of uitgevoerd worden. De werven zijn hiervan op de hoogte gebracht.

De werkgroep jachten onderzoekt de eigendomsstructuren van de jachten. Eén ervan is bijna klaar. Onder douanetoezicht heeft op 2 april de eerste proefvaart plaatsgevonden.

Verscherpt douanetoezicht

“Daarnaast liggen er twee jachten voor onderhoud bij Nederlandse werven die onder verscherpt douanetoezicht zijn geplaatst”, meldt Hoekstra. “Ook deze werven zijn gewezen op de beperkingen. Van één van deze jachten wordt de relatie met een op de Europese sanctielijsten genoemde persoon onderzocht. Het tweede jacht is waarschijnlijk niet van een Russische of Belarussische eigenaar, maar er geldt wel een verbod op leveren van diensten aan jachten zonder vergunning.”

Verder is bekend dat één werf onderhoud had gepland voor een eerder aan een Russische UBO geleverd jacht. Die werf heeft na informatie van de Douane het onderhoud geannuleerd.

 

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -