Topteams bij Zeeuwse Zonneboot Race

0

Aan de Zeeuwse Zonneboot Race, die op zaterdag 26 juni voor de zesde maal wordt gehouden, nemen alle Nederlandse topteams deel. De nummers één en twee van het Open Nederlands Kampioenschap in de Open Klasse, dat vorige zomer voor het eerst in Zeeland werd georganiseerd, mogen rekenen op stevige concurrentie van het team van de TU-Delft, dat  in Zeeland met een nieuwe boot aan de start komt. Ook de beide teams van de Hogeschool Zeeland, waarvan het team van de Zeevaartschool vorig jaar Nederland Kampioen werd in de A-klasse, mogen het opnemen tegen de topteams in de Open Klasse.

Aan de Zeeuwse Zonneboot Race 2010 nemen in totaal veertien teams deel, waarvan acht van Zeeuwse bodem. De race wordt dit jaar gehouden op één dag en bestaat uit verschillende onderdelen. Naast sprints, een noodstop en een etappe over 9 kilometer staat dit jaar voor het eerst een slalom op het programma.

Het programma start in Het Dok van het Stadspark Scheldekwartier in Vlissingen. Vanaf 7.00 uur worden de zonneboten in het water gehesen en onderworpen aan de laatste keuringen.
De race start om 10.00 uur met een eerste sprint, gevolgd door een noodstop. Daarna (om 10.30 uur) volgt de slalom om een aantal boeien. Dit is een nieuw en lastig onderdeel voor de teams: snelheid en wendbaarheid moeten hierbij optimaal gekoppeld worden, terwijl de balans van de boot bewaard moet blijven. Beide onderdelen worden in Het Dok uitgevoerd.
De etappe naar Middelburg gaat om 11.30 uur van start (bij de Koningsbrug) en voert door het Kanaal door Walcheren. Via de Binnenhaven van Middelburg varen de zonneboten door tot aan de keerboei aan de Turfkaai ter hoogte van de Zeeuwse Bibliotheek om bij de Spijkerbrug te finishen. De finish wordt verwacht tussen 12.30 en 13.15 uur.
Om 14.00 uur gaan de beslissende sprints van start. De teams varen in volgorde van het klassement tegen elkaar twee sprints tussen de Spijkerbrug en de Bellinkbrug. De prijsuitreiking vindt rond 16.00 uur plaats bij de Spijkerbrug.

Zonne-energie
Voor de organisatie van Zeeuwse Zonneboot Race staat de promotie van duurzame zonne-energie centraal. De race laat op een aansprekende manier zien wat er mogelijk is met energie van de zon. Voor de teams is de uitdaging om met een relatief bescheiden vermogen een zo hoog mogelijke snelheid te halen.
Daarvoor worden de nieuwste technieken ingezet. Dit jaar komen voor het eerst twee teams aan de start met een boot die is uitgerust met een draagvleugel. De zogenaamde hydrofoilstechniek zorgt ervoor dat de voorsteven van de boot omhoog komt zoals bij een speedboot.
De technisch meest geavanceerde boten komen uit in één Open Klasse. Daarnaast is er een opstartklasse (Standaard Klasse) waaraan teams van vijf Zeeuwse scholengemeenschappen deelnemen. De teams uit de Open Klasse zullen op 4 juli ook aan de start verschijnen van de Friese zonnebootrace (Frisian Solar Challenge).

Basisscholen
De Zeeuwse Zonneboot Race wordt op vrijdag 25 juni voorafgegaan door de finale van de mini-zonnebootrace. Aan deze mini-zonnebootrace voor basisscholen doen 46 teams mee. De gadgetwedsrijd met kleine zonnepanelen (Solar Olympics) telt 30 deelnemende teams van Zeeuwse scholen voor voortgezet onderwijs. Dit evenement vindt plaats op de Grote Markt van Goes en gaat rond 12.30 uur van start.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.