“Toernooi brengt samenhang in binnenvaart terug”

0

Het succesteam van Zwolle Oud ging er met de wisselbeker vandoor.

Op een zonovergoten zaterdag in Rotterdam-Zuid, op een steenworp van de Betuwelijn, werd het achtste 7 tegen 7- Schippersvoetbaltoernooi vooral een reünie van oud-internaatsgenoten en heel gezellig.Precies wat organisatoren Steven Steenbergen en Richard Suiker voor ogen had gestaan.

"Je ziet elkaar nog maar zelden. Noem het maar een soort vervanging van de beurs.”, zegt Steven Steenbergen. De oud-internaatskinderen ontmoeten elkaar op het jaarlijkse voetbaltoernooi, voetballen fanatiek – en sommigen wat minder fanatiek – tegen elkaar en aan het eind van de dag is er in en rond de kantine van voetbalvereniging Transvalia een groot feest. Verreweg de meesten van de bijna vijfhonderd spelers en hun aanhang blijven dan samen, net als vroeger op de schippersbeurs. “Want dat missen de mensen tegenwoordig best wel”, zegt Steven . “Het is vooral gezellig en dat moet het ook blijven. Ik wil echt niet weg bij deze club.” De 22 teams speelden zaterdag allemaal op halve velden. “Er is ruimte voor 24 of 26 teams, meer groei zou echt teveel zijn. Dit brengt de mensen samen en dat is wat ons voor ogen staat: de samenhang terugbrengen in de binnenvaart.” En dat lukt wel heel goed. “Schippers laten er echt geen goeie reis voor schieten, maar ik hoorde wel van een schipper, dat hij in Mainz van boord was gestapt om hierheen te rijden. Hij wilde er absoluut bij zijn.”

Bekenden
De teams worden vooral geformeerd op basis van het eigen netwerk dat Steven Steenbergen en Richard Suiker inbrengen. “Er zijn dus ook wel heel vele bekenden hier”, vertelt Richard Suiker na afloop van het toernooi, afgelopen zaterdag 5 juni. Beide organisatoren lopen bepaald niet te rennen na afloop om alles snel nog te organiseren. “We hebben alles goed voorbereid en ik moet zeggen dat het ook echt meezit. Het is prachtig weer en ik heb de hele dag geen wanklank gehoord. Het is alleen een beetje warm.” Hij kan erover meepraten want zowel hij als Steven Steenbergen als hoofdsponsoren Alexander Durinck en John van den Wijngaard (eigenaren van Trico) voetbalden ieder in één van de teams mee.
’s Avonds waren er een DJ en een band om de sfeer nog verder op te warmen. Steven: “We willen iedereen vermaken, ook de kinderen. Sinds vorig jaar hebben we overdag ook een kinderprogramma. We merkten dat vooral veel vrouwen de hele dag bezig waren met de kinderen. Nu zijn er een springkussen, een ijscokar en kunnen de kinderen worden geschminkt.”

Zaalvoetbal
Het voetbaltoernooi is voortgekomen uit het zaalvoetbaltoernooi 7 tegen 7, dat Steven Steenbergen organiseerde. “Ik deed zelf als internaatskind mee met de voorloper van wat nu Aquakids is. Toen je van het internaat af ging, kon ik niet meer meedoen, vandaar dat ik hiermee ben begonnen.” Er blijkt behoefte te zijn aan dit soort vrolijke, sportieve bijeenkomsten, want zowel Aquakids als 7 tegen 7 groeien jaarlijks, hoewel op iets andere schaal. Er is geen enkele rivaliteit tussen de toernooien. Joop den Haan, hoofdorganisator van Aquakids, liep zaterdag als scheidsrechter op het veld bij 7 tegen 7.
Richard: “Aanvankelijk waren beide toernooien op dezelfde zaterdag gepland, maar toen hebben wij het maar een week verschoven. Er zijn toch mensen die naar beide toernooien willen. Veel keus hadden we overigens niet tussen het einde van de competitie en het begin van de vakantie.”
De voorbereiding van het toernooi begint ergens in januari met het versturen van e-mails naar vrienden en bekenden in de binnenvaart. Dan vormen zich spontaan groepen. Dit jaar waren er bijvoorbeeld drie groepen van internaat De Meerpaal uit Capelle: Meerpaal Jong, Meerpaal Oud en Meerpaal Zeer Oud.

Uitslag
Zo eindigden de teams:
1. Zwolle Oud
2. Vreeswijk Jong
3. Vreeswijk Oud
4. Nijmegen 2
5. Meerpaal Zeer Oud
6. Meerpaal Jong
7. Terneuzen
8. Trico 2
9. Rangers
10. Meerpaal Oud
11. Zwolle Jong
12. Transvalia
13. Groningen
14. Zwijndrecht
15. Dordrecht
16. Schiebroek
17. Sportdorp
18. Eben Haëzer
19. Robbenoord
20. Trico 1
21. Nijmegen 1
22. ‘Dames

(vlnr) Steven Steenbergen, Richard Suiker en mede-eigenaar van sponsor Trico, Alexander Durinck bij de prijsuitreiking.

De dames hadden geen succes, maar het was natuurlijk wel een succes dat ze meededen.

Alexander Durinck neemt een penalty.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.