Wie een bijzondere locatie zoekt voor een private diner, een receptie, een feest of een presentatie, of dat nu met z’n tweetjes of met 110 personen is, kan terecht op Stoomschip Succes. Het schip is in 1897 gebouwd en staat bekend als oudste stoomschip van Nederland dat nog op stoomtechniek in de vaart is.
Joop Bos ontdekte het wrak van de Succes in 1985 op een sloperij en nam het initiatief tot de restauratie. In 1996 ging het eigendom over naar Walter van den Broek.
De Succes is een varend stuk geschiedenis. “Het schip werd in 1897 gebouwd op Scheepswerf Boele als binnenvaartsleper op de Rijn. Voor die tijd was het, met een lengte van 38,50 meter en een breedte van 7,25 meter, een reusachtig monster. De twee stoommachines leverden samen een vermogen van omgerekend 700 pk. Tegenwoordig hangt dat achter de eerste de beste sloep ,maar voor die tijd was het ongekend. De Succes sleepte zes tot tien schepen achter zich aan de Rijn op van Arnhem naar Basel.”
Toen tegen het einde van het stoomtijdperk schepen werden uitgerust met dieselmotoren en zo op eigen kracht konden varen, kreeg de Succes een nieuwe taak. “De reinigende kracht van stoom was nog steeds prima te gebruiken voor de meest afgrijselijke reinigingsklussen”, weet Van den Broek. “De Succes werd omgebouwd en als vacuüm-cleaner ingezet in de Rotterdamse haven.”
Afgedankt
Begin zestiger jaren werd het stoomschip afgedankt. Het kwam op de sloop terecht, werd daar op de kant gezet en in de loop der jaren is ieder bruikbaar deel verwijderd. Behalve de stoomtechnische installatie was er weinig van over toen Joop Bos het wrak ontdekte en opkocht. “Het schip is geheel gebouwd van ouderwets puddelijzer. Vervangen had weinig zin. De Succes is afgebroken tot aan de waterlijn en vanaf daar opnieuw opgebouwd. De stoommachines zijn gerestaureerd. De ketel voldoet aan de strenge eisen van het stoomwezen en alles werkt weer als vanouds.”
Ondanks verborgen moderne toevoegingen voelt het alsof je als gast een eeuw terugstapt in de tijd. Hoogglans gelakt houtwerk, donkere lederen banken, een luxe ambiance en gastheren en gastvrouwen die zich kleden al naar gelang de gewenste sfeer. Zelfs een echt stoomorgel. “Een verblijf aan boord van de Succes staat voor luxe, een unieke ervaring en een dito herinnering”, stelt Van den Broek. “Of het nu gaat om een verblijf van één uur of een hele dag, wij doen alles om onze gasten ouderwets in de watten te leggen. Wij willen dat iedereen zich hier thuis voelt.”
High tea
Bijzonder is dat het schip per uur kan worden gehuurd en dat het aantal personen geen invloed heeft op deze prijs. “Wij berekenen met Almere als vertrek- en eindpunt 500 euro per uur en daarbij komen dan nog de cateringkosten”, legt Van den Broek uit. “Daarin zijn wij, zo begrijp ik, uniek. Veel anderen hanteren een minimum aantal uren. Dat willen wij niet. Iedereen moet de mogelijkheid hebben dit te doen, ook als het maar voor één of twee uur is.”
Eigenaar Walter van den Broek. (foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)
Om het ook daadwerkelijk voor iedereen mogelijk te maken, doet de Succes een aantal maal per jaar dienst als restaurant. “Dan kan iedereen van te voren gewoon een tafeltje boeken en vervalt de huur.”
Wie iets meer ruimte heeft in zijn of haar portemonnee boekt het gehele schip. En ook dan zijn er talloze mogelijkheden, variërend van een high tea of een aangekleed borrelgarnituur tot een eenvoudige of luxe lunch, een klassiek diner en de exclusieve ‘Captains Choice’ van acht gangen. De kosten voor een high-tea bedragen € 25,- per persoon. Aan de uitgebreide high-tea kunnen naar wens nog extra gerechten worden toegevoegd, zoals een ijsdessert, soep of quiche. Een klassiek geserveerde lunch of diner is mogelijk vanaf € 42,50 per diner.
Parade-arrangement
De volgens Van den Broek meest bijzondere lunch/diner mogelijkheid is het Parade-arrangement. “Daarbij presenteren wij iedere 20 tot 30 minuten een gang van het 7-, 8- of 9-gangen walking dinner. Hierbij hebben de gasten optimale vrijheid. Ze hoeven niet aan tafel te zitten maar kunnen ook in het zonnetje aan dek, in de machinekamer, in de salon, aan de bar of waar dan ook terecht. Onze medewerkers zorgen ervoor dat iedereen, waar hij of zij ook is, steeds opnieuw een nieuwe gang aangeboden krijgt. Mensen voelen zich veel prettiger, maken makkelijker een praatje met elkaar en het eten stoort niet bij, maar vormt een welkome aanvulling op de activiteiten.“
De prijzen voor een Parade-arrangement variëren van € 45,- voor een 7-gangen menu tot € 50,- voor de exclusieve ‘Captains Choice’. De keuze aan hapjes is vrijwel onbeperkt. “Onze gasten kunnen vooraf een menu samenstellen. Bij een 7-gangen menu is het gebruikelijk om te kiezen voor twee entrees, dan een tussengerecht, vervolgens twee warme gerechten en ter afsluiting nog twee desserts.”
Enkele mogelijkheden zijn een cocktail van Hollandse garnaaltjes en Kingcrab met friséesla en saffraanmayonaise, een kreeftenbisque met een schuimlaagje van saffraan, een wildbouillon met quenelles van fazantenvlees, dragon en port, een gebakken mulfilet of wilde spinazie, geserveerd met tomatenolie en een Italiaanse broodstengel, een kaasselectie en een Petit Grand Dessert met onder andere sorbetijssoorten uit eigen keuken.
(Evert Bruinekool)
Stoomschip Succes
Sluis
1357 NZ Almere-Haven
(0527) 61 06 00 / 0653 26 32 87
www.partyschipsucces.nl