- Advertentie -
- Advertentie -
HomeNieuwsSubsidie voor nieuwe opleidingsschip STC

Subsidie voor nieuwe opleidingsschip STC

- Advertentie -

Delen

STC Group krijgt voor het nieuwe opleidingsschip Ab Initio 142.707 euro  uit de stimuleringsregeling ‘Schone binnenvaart en duurzame logistiek in Rotterdam’. Die regeling van het Havenbedrijf Rotterdam is bedoeld voor geselecteerde projecten die zorgen voor reductie van uitstoot bij de voortstuwing van binnenvaartschepen.

Het Expertise- en Innovatie Centrum Binnenvaart (EICB) voert de regeling uit. “Op dit moment is onze ambitie voor de bouw van zeer duurzaam en een state-of-art schip groter dan onze financiële middelen”, aldus Jan Kweekel, lid van het college van bestuur van STC Group, die daarmee aangeeft dat de bijdrage eer welkom is.

Nieuw opleidingsschip

Directeur Khalid Tachi van het EICB zegt: “De duurzame ambities van het Ab Initio-project sluiten goed aan bij de doelstellingen die Havenbedrijf Rotterdam en EICB met deze stimuleringsregeling willen ondersteunen. Dit is onderkend door de onafhankelijke Innovatieraad Binnenvaart, die geadviseerd heeft de aanvraag te honoreren. Het EICB kijkt met verwachting uit naar de resultaten van het project.”

STC Group is verheugd over de bijdrage van het EICB. “De subsidietoekenning is een mooie stimulans voor de totstandkoming van het nieuwe opleidingsschip. We zijn hen dan ook erg dankbaar. Tot het einde van dit jaar werken we hard aan de financiering van het schip”, zegt Kweekel.

Concordia Damen

Er was nog een tweede mijlpaal: de officiële contractondertekening met Concordia Damen. Met het oog op de coronamaatregelen gebeurde dat online en op afstand.

Onlangs kreeg de Werkendamse werf de Europese aanbestedingsopdracht gegund voor de bouw van  Ab Initio. De werf maakte een onderscheidend en tegelijkertijd herkenbaar ontwerp voor het opleidingsschip en voldoet ook aan de uitdrukkelijke wens van STC Group om een duurzaam en toekomstbestendig schip te bouwen.

Toe aan vervanging

Na ruim vijftig jaar trouwe dienst, waarvan bijna twintig jaar bij STC Group, zijn de huidige opleidingsschepen Prinses Christina en Prinses Beatrix aan vervanging toe. Eind 2018 zijn leerlingen, studenten en docenten van het STC aan de slag gegaan met het bedenken van de naam, het vaststellen van het programma van eisen én het ontwerpen van het vervangende schip. Zij zijn daarbij ondersteund door specialisten uit het Nederlandse maritieme bedrijfsleven.

Het nieuwe schip gaat een belangrijke rol spelen in de opleiding van vmbo-leerlingen en van mbo- en hbo-studenten die bij STC Group een maritieme opleiding volgen.

De komende maanden worden gebruikt om het scheepsontwerp verder uit te werken naar een bestek waarin alles helder is vastgelegd. Daarnaast verwacht STC Group in deze periode het bedrijfsleven, door middel van sponsoring, aan dit project te verbinden en aanspraak te doen op aanvullende subsidies en fondswerving. Het schip wordt naar verwachting in 2022 in gebruik genomen.

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -