- Advertentie -
- Advertentie -
HomeRubriekStoer eten op een unieke plek  

Stoer eten op een unieke plek [Joechjachen] 

- Advertentie -

Delen

Bezoekers van REM eiland Restaurant komen niet alleen voor de ‘stoere en eerlijke’ gerechten. Het unieke platform, ooit in de Noordzee voor de kust van Noordwijk gebruikt voor uitzendingen van TV Noordzee, is (bijna) net zo’n grote trekker als het menu. Vanaf dit platform werd op 15 augustus 1964 het eerste Nederlandse commerciële tv-programma uitgezonden. Nu ligt het afgemeerd aan de Haparandadam in de Amsterdamse Houthavens.

Eigenares Hilly Engels achter de bar. (foto’s E.J. Bruinekool Fotografie)

“Ik vind het nog iedere dag bijzonder dat ik hier mijn restaurant heb kunnen starten”’, vertelt Hilly Engels. “Het REM-eiland vertegenwoordigt een uniek stukje van de Nederlandse geschiedenis.”
Er was in de jaren ’60 maar één televisiekanaal en de zendtijd werd verdeeld tussen zes omroepen. Hoewel al jaren werd gediscussieerd over het toelaten van commerciële televisie, wilde de Nederlandse overheid er niets van weten. De enige mogelijkheid voor commerciële zenders was uitzenden vanaf zee. Een aantal pioniers, onder wie scheepsbouwer Cornelis Verolme, heeft toen besloten een kunstmatig eiland te bouwen in de Noordzee, net buiten de territoriale wateren.

TV Noordzee
Het eiland kreeg de naam REM-eiland en vanaf die plek zond TV Noordzee buitenlandse series uit zoals Zorro, Mr. Ed, het sprekende paard en The Saint. Al in de eerste week trok de zender 2 miljoen kijkers.
Ondanks de grote populariteit van de zender zocht de regering naar een manier om de zender te verbieden. Een speciale wet, de Wet Installaties Continentaal Plat, ook wel anti-REM-wet genoemd, maakte dat het REM-eiland op Nederlands grondgebied kwam te liggen en daarmee waren de zendactiviteiten illegaal geworden. De regering maakte op 17 december 1964 met een inval op het einde aan de uitzendingen van TV Noordzee.

Houthavens
Dat betekende echter niet het eind van het REM-eiland. Rijkswaterstaat gebruikte het jarenlang als meetpost. In 2006 werd het eiland uiteindelijk ontmanteld en aan wal gebracht om te worden verschroot. Zover is het uiteindelijk niet gekomen. Het eiland werd opnieuw opgebouwd in de Amsterdamse Houthavens en 5 juli 2011 opende REM eiland Restaurant zijn deuren.
“Vanaf het begin is de belangstelling enorm groot geweest”, vertelt Hilly Engels. “Eerst begonnen wij alleen met het diner maar sinds kort zijn wij ook met de lunch geopend.”
De mensen die reserveren, of gewoon binnenlopen, komen niet alleen uit Amsterdam en omgeving. “Natuurlijk zijn er veel Amsterdammers die ons weten te vinden. Maar er komen ook toeristen uit het buitenland, zelfs mensen uit Noordwijk die eindelijk eens op het REM-eiland een kijkje kunnen nemen en veel schippers. Zij meren af in de Houthavens en komen regelmatig hier, soms met het hele gezin en hun bemanning, eten.”

Garnalenkroketten
De gerechten op de kaart hangen samen met het seizoen en variëren soms per week. Daarom adviseert Hilly mensen vooral op de site te kijken voor het menu. Die website wordt iedere dag aangepast. Het lunchmenu van afgelopen week was bijzonder gevarieerd en bestaat onder meer uit een Oester Umami (€ 4,- per stuk), sardines met huisgemaakt brood (€ 4,50), een Taboulé-salade met Hollandse garnalen en huisgemaakt brood (€ 9,50) maar bevat ook gerechten als 2 garnalenkroketten van Holtkamp met brood of frites (€ 9,50) en een broodje biologische hamburger uit Baambrugge met frites (€ 12,50) en natuurlijk soep van de dag (€ 8,50), taart van de dag ( € 5,50) en hangop met aardbeien (€ 7,-).
Voor het diner biedt het restaurant een 3-gangenmenu voor € 29,50 met keuze uit vijf voorgerechten, vier hoofdgerechten, vijf nagerechten en dagelijks een ‘chefs special’.Om een indruk te krijgen: afgelopen week bestond de ‘chef special’ uit een Canadese kreeft van 600 gram met kropsla en mayonaise (€ 26,50 per persoon, geserveerd per twee personen). Alle gerechten zijn ook los verkrijgbaar. Dan wordt er per voorgerecht € 8,50, per hoofdgerecht € 18,- en per nagerecht € 7,- in rekening gebracht.

‘Stoere’ gerechten
Een aantal gerechten van de lunch zijn, in grotere versie, ook verkrijgbaar bij het diner. Daarnaast zijn er voorgerechten als een terrine van gevogelte met gemarineerde groenten, Marokkaanse Harirasoep met lam en peulvruchten en een salade van la Ratte aardappelen met Serranoham.
Bij de hoofdgerechten kiest de chef voor ‘stoere’ gerechten. “Geen ingewikkelde fusion of mooie krullen en strikken op je bord”, vertelt Hilly Engels. “Wij serveren liever een mooie lamsbout van de gril of een hele dorade. Herkenbaar en vooral vers. Wat je bij ons ’s middags en ’s avonds eet, hebben wij die ochtend ingekocht.”
De vier hoofdgerechten van vorige week waren Black Angus-bavette (rundvlees steak) van de houtskoolgrill met wortel, pommes frites en waterkers, gebakken kabeljauw met brandade, cherrytomaatjes, olijfolie en citroen, lamsschouder met pommes au four, geroosterd jonge venkel en pisou en Hollandse asperges met geclarifieerde boter, Parmezaanse kaas en gekookte krieltjes.
De nagerechten op de kaart zijn ook zeer de moeite waard: crème brûlée van koffie met tuille, tarte au chocolat met crème fraîche, hangop met gemarineerd rood fruit, 3 verschillende kazen met notenbrood en druiven en huisgemaakte friandises.
REM eiland Restaurant is geopend van dinsdag tot en met zondag vanaf 12.00 voor de lunch en vanaf 18.00 voor het diner.

REM eiland Restaurant
Haparandadam 45-2
1013 AK Amsterdam
(020) 688 55 01
www.remeiland.com

Delen

- Advertentie -

Meer

Laat een reactie achter

Vul uw opmerking in!
Vul je naam in

- Advertentie -
- Advertentie -

- Advertentie -
- Advertentie -