Stein heeft barge loader voor meststoffen

0

In de haven van Stein is op 16 april een barge loader in gebruik genomen. Het gaat om een innovatieve beladingsinstallatie voor binnenvaartschepen die minerale meststoffen vervoeren. Het bijzondere aan de beladingsinstallatie is dat er een overkapping is gemaakt boven het Julianakanaal, waardoor schepen onder alle weersomstandigheden beladen kunnen worden. Deze constructie wordt in de kunstmestbranche nog nauwelijks toegepast.

De overkapping maakt het mogelijk onder alle weersomstandigheden schepen te beladen. (foto Ermindo Armino)

Trucks vervangen dieseltrein
Naast de nieuwe barge loader is er een nieuw magazijn gebouwd van 4.000 m2. Barge loader en magazijn maken deel uit van een nieuw logistiek concept. Minerale meststoffen die op Chemelot in Geleen worden geproduceerd, worden via een verladingscarrousel per truck naar Stein vervoerd. Deze moderne trucks vervangen de oudere techniek van de dieseltrein die voorheen werd ingezet. Het totale logistieke concept is daardoor milieuvriendelijker voor de omgeving, efficiënter en kent minder verspilling van het product.

Houten overkapping
De overkapping steekt 16 meter over het kanaal over een breedte van 30 meter. De constructie is gemaakt van hout; enerzijds om corrosie tegen te gaan, anderzijds om radarstoringen voor de binnenvaart te voorkomen.
Onder de overkapping bevindt zich een beweegbare beladingsband, waarmee zowel grote als kleinere schepen beladen kunnen worden. “Doordat er geen vertraging meer optreedt door regenval, kunnen schepen met meer zekerheid het tijdstip van aankomst bij de klant aangeven. Het draagt daarmee bij aan een optimalisatie van de gehele logistieke keten.”

4.000 ton per dag
Het concept is tot stand gekomen dankzij de samenwerking tussen logistiek dienstverlener Wessem Port Services en kunstmestproducent OCI Nitrogen. OCI Nitrogen wil dagelijks zo’n 4.000 ton minerale meststoffen verschepen. Het project heeft een voorbereidingstijd gekend van zo’n twee jaar en een bouwperiode van acht maanden.

OCI Nitrogen

OCI Nitrogen, onderdeel van de Egyptische multinational Orascom Construction Industries, is in Europa een van de marktleiders in stikstofhoudende meststoffen en wereldwijd de grootste producent van melamine, dat wordt gebruikt als grondstof voor lijmen en harsen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Geleen. OCI Nitrogen heeft productielocaties in Nederland, Indonesië, China en de Verenigde Staten.

Wessem Port Services

Core business van Wessem Port Services is havenexploitatie en logistiek. De organisatie houdt zich bezig met op- en overslag en bewerking van bulk- en stukgoed en het bijbehorende transport via water, weg of spoor.

Article bottom ad

Laat een reactie achter

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.